torstai 17. maaliskuuta 2011

Torstaiduo: Stand By Me


Vuonna 1938 syntyneen soul-laulaja Ben E. Kingin Stand By Me on eräs maailman tunnetuimmista rakkauslauluista. Kappale on myös valtavan coveroitu. Oman luentansa vierellä pysymisen vaikeudesta ovat tehneet mm. John Lennon, Otis Redding, Ike&Tina Turner sekä Cassius "Muhammad Ali" Clay.

King kirjoitti kappaleen Jerry Leiberin ja Mike Stollerin kanssa. Biisi päätyi lopulta Kingin laulettavaksi sattumalta. Se kirjoitettiin alunperin Driftersille, joka ei kuitenkaan tarttunut biisiin ennen kuin paljon myöhemmin.

Myös se, että King itse levytti biisin oli pieni sattuma. Spanish Harlemin sessioissa studioaikaa jäljelle, jolloin King kaivoi biisin naftaliinista ja veti biisin nopeasti purkkiin.

Ilmestyessään 1961 biisi meni r'n'b-listan kärkeen ja pop-listalla neljänneksi. 1987 biisistä tuli yksi harvoista kaksi kertaa USA:ssa listakärkeä hätyytelleistä biiseistä, kun se Stand By Me-leffan (Viimeinen kesä) vetämänä kipusi listalla yhdeksänneksi. Vuonna 1987 se myös valloitti Brittilistan ykköspaikan. Merkittävä syy tähän oli se, että kappaletta käytettiin Levi's-farkkumainoksessa.



Oasis tarttui Stand By Me nimeen vuonna 1997 julkaistulla kolmoslevyllään Be Here Now.

Noel Gallagherin kirjoittama biisi kumartelee moneen suuntaan. Bongattavissa on samankaltaisia pätkiä esimerkiksi David Bowien All The Young Dudesin kanssa, minkä Noelkin on avoimesti myöntänyt. Ajoittain biisi tuo myös vahvasti mieleen Oasiksen hitin Don't Look Back In anger.

Stand By Me oli levyn toinen single. Stand By Me venyi Brittilistan kakkoseksi. Julkaisu osui listasijoitusten kannalta pahaan rakoon. Kolme viikkoa ennen Stand By Men julkaisua prinsessa Diana kuoli, joten listakärkeen rynni Elton Johnin uudelleenlämmitelty Candle In The Wind. Gallaghereiden lohduksi single kuitenkin myi helposti kultaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti