maanantai 6. syyskuuta 2010

Klassikko 2002: Queens Of The Stone Age - Songs For The Deaf


Queens of the Stone Age on eräs 2000-luvun keskeisimmistä raskaamman musiikin orkestereista, vaikka sen kokoonpano onkin vajaan 15 toimintavuoden aikana vaihtunut tiuhaan tahtiin. QOTSA on lähinnä Josh Hommen projekti. Stoner-rockbändin riveissä ovat käyneet musisoimassa eri pituisia jaksoja mm. Dave Grohl, Matt Cameron, Mark Lanegan sekä Billy Gibbons. Genrensä superbändin leima ei siis ole aivan katteeton.

Stoner- tai aavikkometalliksi luokiteltava Queens of the Stone Agen metalli kumartaa klassisen 60-70-lukulaisen rockin suuntaan. Esimerkiksi Creamin ja Led Zeppelinin suuntaan orkesteri flirttailee säännöllisesti.

Bändi perustettiin vuonna 1997 stoner-rock-poppoo Kyussin raunioille, joka oli hajonnut 1995. Vanhoista Kyusslaisista QOTSAssa ovat vuosien varrella soittaneet Homme, Nick Oliveri sekä Alfedo Hernandez.



Alkujaan QOTSA toimi nimellä Gamma Ray, jolla nimellä Homme, Cameron, Van Conner ja Mike Johnson julkaisivat muutaman sinkun. Vuonna 1998 kokoonpanoon liittyi Hernandez ja debyyttilevyn tekeminen pääsi todelliseen vauhtiin.

2002 ilmestynyt Songs For The Deaf on QOTSAn kolmas levy. Edeltäneiden levyjen tavoin se herätti ilmestyessään suurta huomiota ja julistettiin nopeasti kriitikoiden toimesta vuoden ehdottomien levyhuippujen joukkoon. Rohkeimmat julistivat sen jopa merkittävämmäksi raskaan musiikin merkkipaaluksi sitten Nevermindin.



Tämä ei ollut aivan pikku juttu, sillä myös aikaisempi Rated R oli kiitelty levy. Rima olikin asetettu korkealle, mutta Songs For The Deaf onnistui ylittämään sen tyylipuhtaasti.

Myös ostava yleisö löysi levyn ja Songs For The Deaf myi pelkästään USA:ssa miljoona kopiota. Siitä tulikin QOTSAn ensimmäinen kultalevy. Ympäri maailmaa levy kipusi lähelle kärkeä.

Songs For The Deafia voidaan ajatella laveasti teema-albumina. Levy kuljettaa kuuntelijan automatkan Los Angelesista Joshua Treehen. Matkan varrella räplätään autoradiota.

Kyseessä on ainakin toistaiseksi ainoa QOTSA-albumi, jolla Dave Grohl soittaa. Foo Fighters-rumpali myös kiersi bändissä. Hommen ja Grohlin lisäksi bändin ydinryhmää olivat Songs For The Deafia tehtäessä Mark Lanegan ja Nick Oliveri.



Kaikkiaan QOTSA on julkaissut viisi studioalbumia. Edellinen levy on vuodelta 2007 Era Vulgaris. Viime aikoina Hommea on työllistänyt toinen superkokoonpano, Them Crooked Vultures. Aiemmin tänä vuonna Homme on puhunut halusta tehdä uusi Queens Of The Stone Age -levy, kun kiireet korppikotkien kanssa ovat ilmeisesti vähenemässä ainakin hetkeksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti