lauantai 11. syyskuuta 2010

Klassikko 2005: Foo Fighters – In Your Honor


Foo Fighters nousi Nirvanan tuhkista vuonna 1995, kun ex-nirvana rumpali Dave Grohl levytti pöytälaatikossa lojuneet biisit. Foo Fighters nimeä kantanut levy syntyi siis täysin Grohlin panoksesta, hänen soittaessaan kaikki basso-, rumpu- ja kitararaidat lukuun ottamatta kappaletta "X-static", jossa kitaraa soitti Greg Dulli. Albumi äänitettiin samassa studiossa missä Nirvana nauhoitti viimeisen studiokappaleensa You Know You're Rightin. Grohl alkoi tämän jälkeen muodostaa yhtyettä ja otti ensimmäiseen kokoonpanoon basistiksi Nate Mendelin, joka on ollut yhtyeessä näihin päiviin saakka, rumpaliksi tuli William Goldsmith ja toiseksi kitaristiksi Nirvanan kiertuekitaristi Pat Smear.



Vuonna 1997 yhtye julkaisi The Colour and the Shapen, joka oli myyntimenestys ja sitä pidetään yhtyeen eräänä parhaimpana teoksena. Yhtyeen sisällä kuitenkin kiehui, kun Dave Grohl ei ollut alkuunkaan tyytyväinen rumpaliinsa ja niin William Goldsmith sai lähteä. Grohl lopulta päätyi soittamaan rummut itse melkein kaikkiin kappaleisiin, koska sopivaa kannuttajaa ei löytynyt. Samana vuonna yhtyeeseen kuitenkin löydettiin Alanis Morrisetten bändissä rumpuja paukuttanut Taylor Hawkins, mutta siis The Colour and the Shape albumille Hawkins ei kuitenkaan ehtinyt.



Vuonna 2001 yhtye oli hajoamisen partaalla mm. liiallisesta esiintymisestä ja jäsenten välisistä riidoista johtuen. Rumpali Taylor Hawkins otti samana vuonna yliannostuksen rauhoittavia. Yhtyeen hajoamisesta huhuttiin vuonna 2002 kun Dave Grohl vieraili Queens of the Stone Agen Songs for the Deaf –levyllä. Saman vuoden aikana Foo Fighters julkaisi neljännen pitkäsoittonsa One by One, jolloin spekulaatiot yhtyeen hajoamisesta loppuivat. One by One albumia pidetään yhtenä Foo Fightersin huonoimmista ja Grohl onkin sanonut että albumilla on neljä hyvää kappaletta, mutta levyn muita kappaleita hän ei soittaisi enää ikinä. Ironisesti One by One on kuitenkin ainoa yhtyeen albumeista, joka on voittanut Grammyn parhaasta rock-levystä. Lisäksi myös hitti All My Life palkittiin Grammyllä parhaana hard rock-esityksenä.



Foo Fighters oli vuoteen 2005 mennessä jo saavuttanut paljon mainetta ja mammonaa. Edellinen vuonna 2002 ilmestynyt One by One sai kriitikoilta sekalaisen vastaanoton ja yhtyeen keulakuvan Dave Grohlin epäiltiin menettäneen mielenkiintonsa musiikin tekemiseen. Niinpä massiivinen kahden levyn In Your Honor yllätti sekä kriitikot että uskolliset fanit ja tuntui aikamoiselta riskinotolta. Levyn ensimmäinen puoli oli puhdaslinjaista hard-rockia, kun toinen puolisko koostui akustisesta materiaalista. Grohlin tekemä selkeä linjanveto ensin rankkaan ja toiseen rauhalliseen levyyn toimii todella hyvin jokainen kappale täydentää toistaan. Foo Fighters kuulostaa itseltään mutta ensimmäistä kertaa oikealta bändiltä eikä vain Dave Grohlin egon jatkeelta. In Your Honor on myös poikkeuksellinen levy Foo Fightersin tuotannossa, koska levyllä vierailee liuta huippu artisteja Led Zeppelinin John Paul Jones, Queens Of The Stone Age keulakuva Josh Homme ja Norah Jones käy laulamassa herkän dueton Virgian Moon.



Foo Fighters on tehnyt kuusi levyä ja on myös kiertänyt ahkerasti. Vuonna 2009 Foo Fighters jäi tauolle ja yhtyeen jäsenet ovat tehneet sen aikana melkein jokainen oman soololevynsä. Dave Grohl kokosi yhden ehkä kovimmista superbändeistä Them Crooked Vulturesin, jossa oli Grohlin lisäksi Josh Homme, ja John Paul Jones. Vuoden 2010 syksyllä Grohl kuitenkin ilmoitti Foo Fightersin palaavan studioon, joten jäämme mielenkiinnolla odottamaan tulevaa julkaisua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti