torstai 9. syyskuuta 2010

Klassikko 2004: Arcade Fire - Funeral


2003 Montrealissa perustettu Arcade Fire on noussut muutamassa vuodessa yhdeksi suurimmista ja arvostetuimmista indierock-bändeistä. Bändin indiessa kuuluu paljon teatraaliset sävyt ja elektrovaikutteet. Paikoin bändin sointi on myös varsin mahtipontista. Mahtipontista stadionsoundia löytyy 2007 ilmestyneeltä kakkoskiekolta Neon Bible.

Bändin ytimen muodostaa aviopari Win Butler ja Régine Chassagne. Parivaljakko myös vastaa bändin biiseistä. Alkujaan Win bongasi Réginen esiintymässä jazz-festareilla. Kaksikko alkoi kirjoittaa lauluja yhdessä ja pian työsuhde kehittyi parisuhteeksi.

Kun lauluja alkoi syntyä Winin ja Réginen ympärille löytyi nopeasti bändi. Muutamien muutosten jälkeen kokoonpano vakiintui. Nykyään Richard Parry, Tim Kingsbury, Sarah Neufeld, Jeremy Gara ja Winin pikkuveli William soittavat biisintekijäpariskunnan lisäksi orkesterissa.



Bändi julkaisi nimeään kantavan EP:n 2003. Vuoden 2004 syksyllä debyyttialbumi Funeral julkaistiin Kanadassa ja vuoden 2005 alussa Briteissä. Levyn nauhoitusten aikana useat Arcade Firen jäsenten sukulaiset kuolivat, joten levyn nimeäminen oli helppoa. Kuolemantapaukset kuuluvat myös selvästi muutamilla levyn melankolisilla raidoilla kuten kappaleessa Une Année Sans Lumière.



Funeral keräsi ylistystä ilmestyessään ja varsinkin indiepiireissä levy nostettiin vuoden parhaimpien joukkoon, jopa parhaaksi. Se myös myi kultaa sekä Kanadassa että Briteissä.

Debyyttilevyä seuranneen kiertueen aluksi bändi oli buukattu moniin pieniin paikkoihin esiintymään, mutta levymyynnin kasvaessa keikkoja jouduttiin siirtämään isompiin paikkoihin suuren kysynnän tyydyttämiseksi.

Bändi kiersi ahkerasti ja kakkoslevyn ilmestyminen venyi. Kolme vuotta myöhemmin ilmestynyt Neon Bible nosti bändin isojen bändien sarjaan tai ainakin kynnykselle. Levyn soundi oli debyyttiä muhkeampi ja myös monet vanhan rockin nimeen vannovista innostuivat bändistä hitin Keep The Car Running vetäminä.



Myös Neon Biblen kiertue kesti pitkään. Bändi esiintyi 122 kertaa ympäri maailmaa.

Bändin kolmas levy The Suburbs ilmestyi elokuun alussa ja sai odotetun hyvän vastaanoton. Levyllä bändi on jälleen uusiutunut. Lähiömaisemassa kumarretaan vahvasti 60-luvun suuntaan. Uudesta Arcade Fire-kiekosta entistä suurempaa menestystä ja läpilyöntiä jopa megabändien sarjaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti