torstai 16. joulukuuta 2010

TRC:n joulukalenteri luukku 16.

Kaikista maailman joululevyistä lienee legendaarisin hullun tuottajaneron Phil Spectorin joululevy. Tuolle levyllehän tehtiin myös kappale Christmas (Baby Please Come Home), josta aiemmin joulukalenterista kuultiin Bruce Springsteenin näkemys. Alunperin tuo biisi piti levyttää Ronettesien toimesta, mutta sitä ei saatu toimimaan. Niinpä se annettiin Darlene Loven levytettäväksi.

Wall of soundin kehittäjän joululevyltä löytyy myös 1960-luvun alulla valloittaneen tyttöbändi The Crystalsin näkemys Santa Claus Is Coming To Townista.

Crystals oli aikakautensa menestyneimpiä tyttöbändejä. Hitit kuten He's A Rebel, Then He Kissed Me ja Da Doo Ron Ron olivat kaikki megasuosittuja ja Spectorin tuottamia. Crystalsien Santa Claus Is Coming To Town onkin toteutukseltaan hyvin lähellä Then He Kissed Me:tä. Biisissä Spectorin luoma äänivalli on varsin selvästi esillä.

Spectorin tuottama joululevy julkaistiin joulun 1963 alla. Levyn oli tarkoitus nostaa Spector joulun suurimmaksi hitiksi ja sinetöidä hänen maineensa tuottajaguruna. Levyn myynti kuitenkin kärsi, kun vain pari päivää sen ilmestymisen jälkeen JFK ammuttiin. Spector päättikin vetää levyn ensimmäisen painoksen myynnistä kunnioittaakseen edesmennyttä presidenttiä.

Alusta asti oli selvää, että levyn konseptina on työntää joulu-standardeja wall of sound-puristimen läpi. Idea naulattiin sillä, että esittäjiksi haalittiin Spectorin hulluuteen jo aiemmin tutustuneita artisteja. Crystalsin lisäksi levyllä esiintyvät mm. jo mainitut Ronettes ja Darlene Love.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti