maanantai 28. maaliskuuta 2011

Kirjakorneri: Hail! Hail! Rock ’n’ Roll


Legendaarisen rock-toimittajan John Harrisin kirjoittama kirja lataa takakannessa kovat odotukset: Hail! Hail! Rock’n’Roll on pistämätön kirja siihen mitä Spinal Tap kutsui ”rockin majesteettisuudeksi, rollin mysteeriksi”. Miten harhaan johtava voikaan takakansi teksti olla?

Hail! Hail! Rock’n’Rollin ensimmäinen puoli valottaa yleismaallista rocktietoutta, jossa sinäänsä ei ole mitään vikaa aihepiirinä. Toinen puoli kirjasta on taas nippelitietoutta, joka tunnetusti vetoaa miehiin. Suurin ongelma kuitenkin Hail! Hail! Rock’n’Rollissa on miten kirja on toteutettu. Kirjan kuvitus on tehty tylsästi mustavalkoisesti ja graaffisesti, ilmeisesti kuvien tekijänoikeudellisien seikkojen takia.

Lisäksi kirja on suomennettu ontuvasti ja tämä tekee Hail! Hail! Rock’n’Rollista todella raskaan lukukokemuksen. Lisäksi Juha Virkin toimitustyö ei kirjassa juurikaan näy, muutakuin kotimaisiin artisteista kirjoitettaessa. Tässä työpanoksessa en nähnyt mitään erityismainintaa pikemmmin päinvastoin. Asiat esitellään pinnallisesti, eikä missään vaiheessa tule erityisiä valaistuksen hetkiä. Hail! Hail! Rock’n’Roll on kuin buffetpöytä, josta napostellaan sieltä täältä eri juttuja, sinäänsä harmi että osterien parasta ennen oli viime viikolla ja jäljellä jää vain vatsanpuruja.

Lukiessa moneen kertaan heräsi kysymys mitä kuluttajaryhmää kirjalla yritetään tavoitella? Nykyisessä muodossa se on melkein kelvotonta materiaalia. Kirjan hyvä ajatus hukkuu täysin kelvottomaan toteutukseen.

Lauselma: Kierrettävä kirjakaupassa kaukaa, rahoille löytyy varmasti parempaakin käyttöä.

Erityistä: Runsaan nippelitiedon takia tuli läpi kahlattua, en silti suosittele muille.

1 kommentti:

  1. Olen ihan samaa mieltä tuosta suomennoksesta. Ekat kymmenen sivua luki onneissaan, mutta sitten tekstin kömpelö pikkuhauskuus rupesi tökkimään ja jossain vaiheessa homma meni ihan työn puolelle.

    Mieleen hiipi jopa 90-luvun Suosikin pinnalliset tekstit. Mutta ei sillain hauskasti.

    Lisäksi alkuperästä johtuen keskittyminen 90-luvun Englannin maakuntasarja-bändeihin on yhtä kiinnostavaa kuin ..lukeminen 90-luvun Englannin maakuntasarjan bändeistä.

    VastaaPoista