torstai 27. tammikuuta 2011

Torstaiduo: Forever Young




Bob Dylanin Forever Young on coveroitu lukuisia kertoja (mm. Johnny Cash ja Joan Baez). Rod Stewartin samanniminen biisi vuodelta 1988 poiki jopa plagiaattisyytteen. Lopulta rojaltit merkittiin sekä Stewartin että Dylanin nimiin, kun Stewart myönsi alitajuisesti plagioineensa Dylanin biisiä.

Alkuperäinen Dylanin versio ilmestyi vuoden 1974 Planet Waves-kiekolla, jolla Dylanin taustabändinä soitti jälleen muutaman vuoden tauon jälkeen The Band. Biisiä veivattiin peräti neljässä sessiossa, koska tyydyttävää lopputulosta ei saatu. Hiominen kannatti, sillä tuloksena oli yksi Dylanin tunnetuimmista lauluista.



Kymmenen vuotta Planet Wavesin jälkeen ikuisen paikkansa ala-aste-discojen illan viimeisenä hitaana otti saksalaisen Alphavillen Forever Young. Biisi oli bändin debyyttialbumin nimiraita.

Levy on Alphavillen yhä jatkuvan uran suurin hitti noin kahden miljoonan kopion myynnillä. Jostain syystä varsinkin Skandinaviassa bändi upposi kansaan. Sinkku Forever Young meni ykköseksi Ruotsissa. Albumi oli ykkönen sekä Ruotsissa että Norjassa. 20 parhaan joukkoon levy kiilasi kuudessa maassa. Jenkeissä bändi ei koskaan ole lyönyt läpi.

Myös Alphavillen Forever Young on ollut muiden artistien suosiossa. Oman tulkintansa biisistä on luikauttanut mm. Jay Z, jonka tulkinta on melko karmea. Tässä kuitenkin se alkuperäinen nostalgiapala.



P.S. Myös Usher on tehnyt kappaleen nimellä Forever Young. Sillä ei kuitenkaan ole tekemistä sen enempää Dylanin kuin Alphavillenkään kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti