keskiviikko 26. toukokuuta 2010

Klassikko: 1957 Louis "Sabu" Martinez - Palo Congo


Louis Martinez, joka tuli tunnetuksi lempinimellä Sabu, syntyi 1930. Afro-kuubalaisen musiikin suuriin nimiin kuuluva mies tuli tunnetuksi ennen kaikkea innovatiivisena conga-muusikkona.

1940-luvulta lähtien hän soitti muun muassa sellaisten jazz-legendojen kuin Dizzy Gillespie, Horace Silver, Benny Goodman, Charlie Parker ja Art Blakey kanssa.

New Yorkin Spanish Harlemista kotoisin ollut Sabu Martinez hakkasi pikkupoikana peltikannuja 111:nnella kadulla ja jo 11-vuotiaana hän esiintyi 125:nnella kadulla useamman kerran viikossa.

Teini-ikäisenä hän soitti useissa latinobändeissä ennen kuin muutti vuonna 1944 Puerto Ricoon, jolloin musiikkiura myös hetkeksi tyssäsi.

Martinez kävi armeijan 17-vuotiaana, jonka jälkeen hän elvytti musiikkiuransa liittymällä mambomies Joe Locon bändiin. Locon bändissä soittaessaan Sabusta kiinnostuivat myös jazz-piirit.

Vuonna 1948 Martinez liittyi Dizzy Gillespien bändiin, kun bändin edellinen conga-soittaja Chano Pozo oli murhattu. Dizzy myös antoi Martinezille Sabu lempinimen intialaisen näyttelijän mukaan, jota Martinez Dizzyn mukaan muistutti.

Ensimmäinen Sabu-nimellä julkaistu levy Palo Congo oli tavallaan comeback. Nimittäin Martinez oli 50-luvun puolessa välissä jättänyt musiikkibisneksen taakseen perustaakseen strippiklubin Baltimoreen (kaikista maailman paikoista). Sabu myös oli ollut narkkari pidemmän aikaa ja yritti kovasti päästä tuohon aikaan kamasta irti.

Palo Congo esittelee laajalla skaalalla Sabun taidokkuutta ja energisyyttä. Cuban suuntaan kurkottavat rytmit ovat täynnä intohimoa. Levyltä myös kuuluu kaikuja espanjalaisesta ja afrikkalaisesta musiikkiperinteestä.

60-luvulla Sabu jatkoi esiintymistä eri bändeissä ja tapasi Agnetan, josta tuli hänen vaimonsa. 1967 he muuttivat asumaan Agnetan kotimaahan Ruotsiin. Siellä hän myös viihtyi elämänsä loppuun asti. Musiikki kuului Martinezin elämään hamaan loppuun asti. Sabu Martinez kuoli 1979 mahahaavaan.Martinez ei ollut ensimmäinen, eikä viimeinen conga-virtuoosi. Hän saattoi kuitenkin olla alallaan paras. Hän myös sattui usein olemaan oikeaan aikaan oikeassa paikassa, mikä edisti uraa merkittävästi.

Palo Congon avausraita El Cumbanchero on myös jäänyt elämään. Alunperin Rafael Hernandezin kirjoittaman biisin luultavasti tunnistaa monista yhteyksistä, vaikka Sabu Martinezia ei koskaan olisi tietoisesti kuullutkaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti