maanantai 31. toukokuuta 2010
Klassikko: 1960 Joan Baez - Joan Baez
Joan Baez on eräs keskeisimmistä 1960-luvun folk-äänistä. Hän on myös avannut myöhemmin tulleille naisartisteille monia ovia. Musiikkinsa lisäksi hänen panoksensa poliittisena aktivistina on ollut merkittävä. Puheet naispuolisesta Bob Dylanista eivät ole liioiteltuja.
Baez syntyi tammikuussa 1941 Staten Islandilla New Yorkissa. Hän opetteli soittamaan ukulelea, jonka sai lahjaksi lapsena. Baezin perhe oli muuttanut 50-luvulla Belmontiin. Joanin musiikkiura käynnistyikin Bostonissa 50-luvun lopulla, jolloin hän soitti paikallisissa kahviloissa akustista kitaraa.
Todenteolla Baezin ura käynnistyi vuoden 1959 Newportin folk-festivaaleilla. Nuori nainen teki vaikutuksen väkevällä ja taipuisalla äänellään. Myöhempinä vuosikymmeninä Baezia leimannut kantaaottavuus ei vielä tuolloin ollut aivan yhtä merkittävässä osassa, vaikka Baez alle kaksikymppisenä tiedostava nuori nainen olikin.
Tuon esiintymisen materiaalista työstettiin debyyttialbumi Joan Baez. Artisti halusi, että levy julkaistaan pienen yhtiön kautta. Valinta osui Vanguardiin. Vanguardissa Baeziin teki vaikutuksen yhtiön rohkeus. Aiemmin levy-yhtiö oli julkaissut The Weawers -nimisen folk-aktin musiikkia, vaikka monet syyttivätkin Weaversin jäseniä kommunisteiksi. Weaverseissa vaikuttanut Fred Hellerman on mukana myös Baezin debyytillä.
Diili kannatti, sillä Baezin debyytti oli valtava hitti. Se on edelleen yksi parhaiten myydyistä naisartistien folklevyistä kautta aikojen. Se on yksi Baezin kuudesta kultalevystä. Puolet levyn materiaalista on trad. biisejä. Tunnetutkin vedot Joan ottaa äänensä turvin kuitenkin omiin nimiinsä.
Debyyttilevy oli kuitenkin vasta alkua menestykselle. 60-luvun alkupuolella julkaisi menestyneitä levyjä, oli ihmisoikeustaistelun eturintamassa vastustaen mm. Vietnamin sotaa ja oli kiinteässä yhteistyössä Bob Dylanin kanssa. Martin Luther King -marssilla 60-luvun lopussa esitetty versiointi Pete Seegerin We Shall Overcomesta oli iso hitti.
Baezin ja Vanguardin yhteinen taival loppui 70-luvun alussa. Baez solmi A&M:n kanssa uuden levytyssopimuksen. Kuusi levyä olivat suosittuja. Myös 70-luvun jälkeen Baezin musiikki on ollut suosittua, vaikka myyntilistojen kärkeä hän ei olekaan kolkutellut.
Pian 70-vuotiaan Joan Baezin jälkivaikutus on kuitenkin ennen kaikkea olla ensimmäisiä moderneja naisfolk-laulajia. Lisäksi hänen vaikutuksensa protestilaulajana on ollut suuri. Baez on ehtinyt elämänsä aikana ottaa aktiivisesti kantaa mm. Vietnamin sotaa vastaan, ihmisoikeuksien puolesta, puhua homojen ja lesbojen puolesta, vastustaa kuolemanrangaistusta, vastustaa Irakin sotaa ja lobata Barack Obamaa presidentiksi.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti