torstai 27. toukokuuta 2010

Klassikko: 1958 Tito Puente - Dance Mania vol. 1


Latinojazzin isoista nimistä isoin on lienee 1923 New Yorkissa syntynyt "mambon kuningas" Tito Puente. Ahkerana levyttäjänä, keikkailijana ja latinojazzin sanansaattajana Tito Puente nousi koko genren symboliksi.

1970-luvulla Carlos Santana teki hitin Titon kappaleesta Oye Como Va. Kappale ilmestyi Santanan megalevyllä Abraxas, mikä oli omiaan auttamaan Tito Puenten nousua laajan yleisön tietoisuuteen myös länsimaissa. Elämänsä viimeisten vuosien aikana hän myös vieraili Simpsoneissa.

Tito Puente oli kuitenkin paljon muutakin kuin vieraileva kasvo piirrossarjassa. Louis "Sabu" Martinezin tavoin Tito Puente ponnisti Spanish Harlemista musiikkimaailman tietoisuuteen. Alunperin hän aloitti 13-vuotiaana Ramon Oliveron big bändissä rumpalina. Nuorella iällä hän myös opiskeli Juilliardin musiikkikoulussa mm. säveltämistä ja pianon soittoa.



1947 Puente perusti fuusiojazzia ja latinorytmejä yhdistävän bändin Piccadilly Boys. 50-luvun taitteessa Puente nousi isoksi nimeksi.

Puenten isoin hittilevy Dance Mania ilmestyi vuonna 1958. Tuohon aikaan mambo ja latinorytmeihin pohjaava musiikki eli kultakauttaan aiemmin julkaistujen Perez Pradon levyjen ansiosta. Puente oli latino-piireissä jo tunnettu nimi, mutta Dance Mania nosti hänet crossover-hitiksi.

Dance Maniassa on rutkasti räjähtävyyttä ja tulisia rytmejä. Monet crossoveria yrittävät artistit laimensivat hiukan rytmikeitostaan isomman yleisön toivossa. Vaikka kappaleiden tempo ei yltänytkään aivan Puenten energisten livekeikkojen tasolle, Dance Manian soittotempot ovat kuitenkin verrattain nopeat, mikä oli omiaan innostamaan tanssikansaa.



Levy oli Puenten bändin solistille Santitod Colónille debyytti. Hänen vuoroin viettelevä ja vuoroin tulta ja tappuraa. Colón olikin yksi keskeisimmistä elementeistä levyllä.

Uransa myöhemmässä vaiheessa Puente laajensi musiikkiskaalaansa mambosta ja latinorytmeistä yhä pidemmälle. Puente flirttaili niin popin kuin bossa novankin kanssa. Hän oli myös yksi ensimmäisistä muusikoista, jotka yhdistelivät afro-kuubalaisia rytmejä latino-jazzin. Tästä sulatusuunista muodostui lopulta salsa. Puente itse ei kuitenkaan koskaan pitänyt nimityksestä.

Elämän loppupuolella Tito Puente alkoi kerätä tunnustusta myös erilaisten palkintojen muodossa. Puente ehti elämänsä aikana pokata mm. viisi Grammya, joista ensimmäinen tuli 1979, kun Puente oli jo pitkälti yli 50-vuotias.

Tito Puente kuoli toukokuussa 2000 77-vuotiaana. Hän oli saanut sydänkohtauksen, jonka seurauksena hänelle tehtiin leikkaus. Puente ei kuitenkaan kestänyt vaativaa leikkausta.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti