keskiviikko 13. lokakuuta 2010

We Need a Montage

Syksyn pimeimpinä tunteina jokainen meistä tarvitsee henkilökohtaisen tsemppaussoundtrackin. Isukki ja Ukkomies valitsivat yhteisen ”voimalaulukokoelmansa”, joka virkistää enemmän kuin mikään määrä d-vitamiinia.
Famous blue raincoat jätetään naulakkoon ja vedetään harmaat verkkarit ylle. Taustalle ensimmäiseksi pistetään soimaan Rockyn teema.



Isukki: Tässä biisissä on ollut aina jotain, mikä antaa voimaa. Ehkä tosin huumorin kautta.

Ukkomies: Viittaatko kenties Rocky kolmosen rannalla juoksentelu –kohtaukseen? Tai kenties ykkösosan ruhojen hakkaamiseen?

I: Lähinnä portaiden juoksuun, josta on tehty varmaan 15 parodiakohtausta.

U: Kyllähän tämä maratonilla potkii kivasti eteenpäin siinä 35 kilometrin kohdalla…

I: Kappale toimii edelleen tsemppauksessa ja tunnelman luonnissa. Aika kauanhan tätäkin veisua käytettiin lätkämatseissa.

U: Seuraavaksi on mahtiballadien legenda: Cheap Trickin Mighty Wings.



I: TV:stä tuttu… Kyseinen biisi oli näyttävässä roolissa kasariklassikko Top Gun –elokuvassa ja Studio Julmahuvihan tämän toi takaisin unholasta 2000-luvulla. Mitättömyydestä kohti keskinkertaisuutta.

U: Tämän genren biisejä on tehty maailmansivun, mutta tässä on jotain mikä tiivistää aika hyvin genren. Tiukka riffi, korkeahko lauluääni ja paukkuvat sähkörummut.

I: Top Gunin soundtrack on täynnä muitakin päräyttäviä kappaleita. Toinen ehdottomasti saman genren edustaja on Kenny Loggins – Danger Zone.



U: Kenny taisi olla 80-luvulla aika kuumakin nimi. Aika monelle montaasi-nerolle on käynyt niin, että ura on kuollut ajan kuluessa.

I: Mahtipontiset rock-veisut jäivät 80-luvulle. Seuraavakin parinkymmenen vuoden takaa. Gary Moore – Out in the Fieldsin kuulin ensimmäisen kerran vasta kyllä 90-luvulla ja vielä Urheiluruudussa, jossa mainostettiin alppilajeja. Musiikin soidessa Kalle Palander lasketteli MM-voittolaskunsa.



U: Gary Moore siis on muutakin kuin ainainen Still Got The Blues. Kyllähän tämä raita puhuttelee ihan erityisellä tavalla. Moorella on muutamiakin syntikka-kitarariffi-vetoisia biisejä. Miksei niitä kuule juuri koskaan radiossa???

I: Kyllä esimerkiksi After the War on oivallinen Mooren power-rock tyylin edustaja. Suomalaiseen turvalliseen radioon ei taida soveltua mikään muu kuin puhki soitettu Still Got the Blues. Gary Moore toisaalta veti uransa myös kankkulan kaivoon, kun päätti keskittyä ainoastaan bluessiin liian varhain.



U: Eikä Moore edes tee bluesiaan kauhean hyvin.
Enivei, seuraavaksi on Bonnie Tylerin Holdin Out For the Hero.



I: Taustoja kuunnellessa tämä kappale olisi voinut olla ehtaa Gary Moorea. Pörrötukkainen Bonnie oli 80-luvun power-rock-ilmentymä. Aika outoa että Tyleria soitetaan kuitenkin radiossa enemmän kuin Mooren samaista tuotantoa.

U:Tyler on enemmän profiloitunut power-puolelle. Tosin balladipuolelle, Total Eclipse of the Heart esimerkiksi. Siinä ehkä yksi syy. Holdin' Out For the Herosta Joss Stone muuten teki coverin Fantastic 4 –soundtrackille. Ehta sankarileffa, mutta toteutus oli aika erilainen kuin Bonniella.



I:Palataan mahtipontisuuden ilmentymään Rocky-leffoihin, jotka pursuavat oivallisia kyseisen genren edustajia. Ensimmäiseksi vuorossa on Robert Tepper – No Easy Way Out.



U:Tämä kosketti nuorta poikaa aikanaan Rocky nelosessa. Apollo Creedin kuolema oli järkyttävä! Kohtaus, jonka taustalla tämä soi, oli mainio montaasi Rockyn ja Apollon hyvistä hetkistä. Sittemmin leffan asenneilmasto on muuttunut melko huvittavaksi. Biisi toimii kuitenkin myös vuonna 2010.

I: Tepperin kappale toimii myös Rocky-elokuvien ulkopuolella. Samaa ei voi sanoa Survivorin rykäisyistä samaisiin leffoihin.

U:Miksei? Eye Of the Tigerhan on tämän genren ylittämätön klassikko.



I: Eye of the Tiger on Rockyn ruumiillistuma ja en voi kuvitella sitä esimerkiksi jossain muussa elokuvassa, ettei se tuntuisi todella ontuvalta. Tai viittaukselta Rockyyn.

U: Aikanaan muistaakseni Conanin late nightissa oli pätkä ”millainen olisi Survivorin tosi-tv-ohjelma”. Jätkät vaan asuivat samassa kämpässä ja muistelivat, millaista oli nauhoittaa Eye Of the Tiger. Mutta Rocky-soundtrack todistaa, että bändi teki toisenkin biisin. Burning Heart on myös Rocky nelosen satoa.



I: Siihen sitten taitaa jäädäkin. Rocky IV:sta löytyy vielä yksi helmi. Vince Dicola- Montage.



I: Viimeisiä viedään… Vuorossa on Europen Final Countdown. Tätä ei kai hirvittävästi tarvitse perustella mahtipontisuudestaan, mutta sinäänsä erikoinen kappale että se on soveltunut aika moneen tarkoitukseen. Onhan tätä toisaalta käytettykin ja paljon.



U: Biisin rakennehan on äärettömän yksinkertainen ja syntikkariffi on todella tunnistettava. Se ei ole koskaan auennut, miksi tätä on käytetty jääkiekossa maalilauluna.

I: Varmaan siksi että kun tätä on käytetty niin paljon että vastustajaa ärsyttää.
Montage-veisuista on tehty myös oivallisia parodioita. Yksi parhaimmista on Team America elokuvan montage. Tässä on sitä kasarihenkeä parhaimmillaan.



U: Leffan tekijöiltä osoitti myös mainiota tilannetajua, että tätä soitettiin erään South Park –jakson taustalla.

I:Samat tekijäthän siinä oli asialla.

U:Tässä nämä tällä erää olivat. Toivottavasti näillä pärjää kevääseen asti. Ei muuta kuin sadetakki takaisin niskaan ja räntäsateeseen.

… even Rocky had a montage….

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti