torstai 10. helmikuuta 2011

Torstaiduo: Joki




1990-luvun alulla Riki Sorsa levytti varsin suosituksi osoittautuneen cover-version Jenkkibändi Styxin 1970-luvun lopun hitistä Boat On The River. Suomalaiset sanat kappaleeseen kirjoitti Pia Partanen. Erään tarinan mukaanhan biisi kertoo Aurajoesta.



Anssi Kela tukeutui vuonna 2005 varsin Springsteen-tyyppiseen lähestymistapaan, kun miehen kolmannen albumin Rakkaus on murhaa avausraitaa rustasi. Varsinkin koskettimia suunniteltaessa on taidettu sitä Brucen 1980 ilmestynyttä Joki-albumia. Sanoituksellisestihan Kelan biisi käy läpi useamman sukupolven vaiheet ja kurkottelee näin tyylillisesti suomalaisen tarinankerrontaperinteen, erityisesti Päätalon ja Linnan, suuntaan.




P.S.

Myös monet muut ovat käsitelleet virtaavan joen tematiikkaa joko itsetehdyillä biiseillä tai covereilla. Pauli Hanhiniemi perunateattereineen levytti Joki-biisin vuonna 2001 ilmestyneellä Appelle-moi Bob -levyllä. Joki-nimisen kappaleen ovat levyttäneet myös mm. Freud, Marx, Engelgs&Jung, Kalle Ahola, Juustopäät, Tapani Kansa ja Pöyhösen Jussu. Onneksi kukaan ei ole vielä tajunnut iskeä käsiään Springsteenin Riveriin. Sitä päivää odotellessa...

4 kommenttia:

  1. Hassua, luulis että näitä on vaikka kuinka paljon, mut itselle tulee ekana (ja ainoana) mieleen Eppujen "vihreän joen rannalla".

    Aivan upea on tietenkin myös Jimmy Nailin ”Big river"... siitä olen tehnyt kaverilleni Raunistula- ja Aurajoki-väritteisen suomennoksenkin, jota ei kuitenkaan ole koskaan levytetty. (Juice kuulemma ehti ensin samoille apajille.)

    Sukunimeni perusteella mun pitäisi varmaan tehdä niitä enemmänkin!

    VastaaPoista
  2. Jos noita coveroituja jokia ajattelee, niin Jimmy Cliffin Many Rivers To Crossista kuulisi mielellään hyvän käännöksen. Tosin ei tule äkkiseltään mieleen, kuka olisi se artisti, joka voisi sen fiksusti vetää omiin nimiinsä.

    VastaaPoista
  3. Uusista virtaavan veden tulkeista kannattaa muistaa myös John McGregor, jonka Joki-biisi (ja samanniminen levy myös) on varsin kelpo kamaa.

    Ja totta, Jimmy Cliffin klassikon kimppuun ei kovin monen kannata edes uskaltautua.

    VastaaPoista
  4. Joo, McGregor on pahasti unohtunut omankin hyllyn takariviin muutaman viime vuoden aikana. Sekä Joki että sitä seurannut Maa ei oo pimee ovat kelpo levyjä.

    Äijähän taitaa nykyään vaikuttaa ensisijaisesti Kaspar-yhtyeessä, joka on jäänyt itseltäni täysin tsekkaamatta. Pitääpä ottaa kuunteluun.

    VastaaPoista