keskiviikko 2. kesäkuuta 2010

Klassikko: 1962 Booker T&The MG's - Green Onions


Motownilla oli housebändinsä Funk Brothers, mutta myös Memphisissä majaansa pitäneellä kilpailijalla Staxilla oli omansa. Sen nimi oli Booker T&The MG's.

Staxilla ja Motownilla oli hurja kilpailu keskenään, joten myös taustabändien piti olla ensiluokkaisia. Motownilla oli Joe Hunter, James Jamerson, Robert White, Benny Benjamin ja Eddie Brown. Stax vastasi sellaisilla nimillä kuin Booker T, Steve Cropper, Donald Dunn (liittyi bändiin vasta 70-luvulla) ja Al Jackson Jr. Bändi soittikin mm. sellaisten Stax-muusikoiden taustalla kuin Sam&Dave, Isaac Hayes, Wilson Pickett, Albert King ja Otis Redding.



Booker T&The MG's onkin yksi suurimmista "syyllisistä" southern soulin kehityksestä ja muotoutumisesta sellaiseksi kuin se nykyään tunnetaan. Motown-souliin verrattuna Southern Soulissa on enemmän groovea.

Aina silloin tällöin syntyy valtavia instrumentaalihittejä. Aikanaan sellaisia olivat Honky Tonk ja Apache. Ehkä kaikkein tunnetuin instrumentaali on kuitenkin Booker T&The MG'sin Green Onions.



Kesällä 1962 kosketinsoittaja Booker T, kitaristi Steve Cropper, basisti Lewie Steinberg ja rumpali Al Jackson Jr. kävelivät Stax-levy-yhtiön ovesta sisään. He alkoivat jammailla, heidän soittonsa nauhoitettiin ja lumipallo alkoi pyöriä. Pian julkaistiin single Green Onions ja legenda oli valmis.

Green Onions -albumi tarjoaa monta herkkupalaa, jossa ensiluokkaiset soittajat saavat loistaa. Booker T:n urut ja Cropperin kitarat muodostavat nimiraidassa miellyttävän etelän muhennoksen yhden maailman tunnetuimman riffin päälle. Bändi ottaa Twist&Shoutin komeasti omiin nimiinsä ja Cropper loistaa myös levyn päätösraidalla Comin' Home Baby.

Green Onions ylsi "vain" listalla sijalle 33, mutta se takasi sen, että Stax löysi kaipaamansa housebändin.

1965 bändin basistiksi Steinbergin tilalle tuli Donald "Duck" Dunn. Taustabändin hommien lisäksi bändi levytti myös omalla nimellä aika ajoin, mutta toista Green Onionsin kaltaista hittiä ei irronnut.

1970-luvun alussa bändi alkoi hiljalleen hajota. Ensin Booker T lähti Staxista, sitten lähti Cropper ja vähitellen loputkin bändistä hajosi.

Bändi harrasti jonkin verran come back -toimintaa, mutta 1975 rumpali Al Jackson murhattiin. Pari vuotta myöhemmin kokoonpano muodostui uudelleen ottaen mukaan rumpaliksi Willie Hallin.

Donald Dunn ja Steve Cropper esiintyivät 70-luvun lopussa SNL:n Blues Brothers-sketseissä. Heidät nähtiin myös vuoden 1980 elokuvassa yhdessä Willie Hallin kanssa. Blues Brothers onkin lienee Booker T&The MG'sin jälki-inkarnaatioista se merkittävin, tai ainakin tunnetuin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti