maanantai 14. kesäkuuta 2010

Klassikko: 1970: The Stooges - Fun House


Iggy Popin johtama Stooges perustettiin 1967. Vuonna 1947 syntynyt James Newell Osterberg eli Iggy Pop soitti 60-luvulla Ann Arborissa Michiganin osavaltiossa useissa kokoonpanoissa. Iggy aloitti soittohommat rumpalina. Parikymppisenä hän oli vaikuttunut mm. Rolling Stonesin, Velvet Undergroundin ja Doorsin musiikista.

Stoogesia edeltänyt The Iguanas -bändi hajosi -67, jolloin Iggy perusti Stoogesin. Samalla hän hyppäsi rumpujen takaa bändin nokkamieheksi. Soittokumppaneiksi löytyivät Ron Asheton, Scott Asheton sekä Dave Alexander.

Monet pitävät Iggya punkin kummisetänä. Stooges vaikuttikin moneen 70-luvun punk-bändiin. Stooges halusi erottua 60-luvun hipeistä ja flower power -musiikista. Niinpä Stooges esiintyikin korostetun aggressiivisesti. Suoraviivaisen musiikin lisäksi Iggy mm. viilteli itseään lavalla lasinpaloilla.

Debyyttilevy The Stooges ilmestyi 1969. Mm. I Wanna Be Your Dogin sisältäneen levyn tuotti Velvet Undergroundissa vaikuttanut John Cale. Ilmestymisaikanaan sitä ei pidetty kummmoisenakaan levynä, mutta myöhemmin se on noussut arvostettujen kiekkojen kaanoniin.Vuotta myöhemmin ilmestynyt kakkoslevy Fun House ei myöskään ollut omana aikanaan mikään kriitikoiden suosikki. Myöhemmin Iggy onkin kommentoinut, että Fun Housen teon aikaan kukaan ei ollut kiinnostunut hänen tekemisistään ja hän nautti joka sekunnista.

Fun Housea tuottamaan tuli Don Gallucci, joka oli jo jättänyt jäljkensä rock-historiaan Kingsmenin Louei Louei -kappaleen kosketinriffin muodossa.Gallucci osoittautui erinomaiseksi valinnaksi. Rutinoituneena studiomuusikkona hän osasi työskennellä studiossa ja bändin raaka livesoundi tallentui narulle. Studiossa olosuhteet myös järjestettiin samanlaiseksi kuin jos bändi olisi ollut soittamassa pienellä klubilla. Sessioiden välissä bändi myös biletti ankarasti läheisessä motellissa.

Levy tuo esiin kaksi puolta Stoogesista. Levyn alkupuoli on suoraviivaista runttaamista, autotallipunkkia enteilevää meteliä ja hauskanpitoa. Down On The Street, Loose ja T.V. Eye on sitä, mitä Stooges oli lavallakin.

B-puolella Stooges kurottaa kunnianhimoisesti mukavuusalueensa ulkopuolelle. Sillä Stooges osoittaa olevansa muutakin kuin räkäinen ja arvaamaton kaahausakti. Seitsemänminuuttinen Dirt esimerkiksi on bluesia, psykedeliaa ja Ron Ashetonin maukasta kitarointia täynnä.

Toisaalta myös bändin yhteiskunta-anarkia tulee levyn loppupuolella esille kakofoniaa lähentelevässä L.A. Bluesissa.Fun Housen ilmestymisen jälkeen bändin toiminta muuttui entistä epävakaammaksi ja bändin toiminta oli käytännössä pysähdyksissä pitkiä aikoja. Bändin olemassaolo oli vaakalaudalla mm. rankan päihteidenkäytön vuoksi. Basisti Dave Alexander potkittiinkin pihalle huumeidenkäytön vuoksi.

1972 bändi kokoontui studioon David Bowien houkuttelemana. Kokoonpano käytti nimeä Iggy&The Stooges. Ron Asheton oli siirtynyt bassoon ja kitaristiksi oli tullut James Williamson.

Bändin ainoaksi levyksi jäänyt Raw Power julkaistiin vuonna 1973. Sekään ei ollut ilmestyessään mikään hitti, mutta on sittemmin noussut ehkä Iggyn tunnetuimmaksi levyksi, eikä vähiten Search And Destroyn takia.

Pikavauhtia Raw Powerin jälkeen bändi kuitenkin hajosi lopullisesti. Bändiläisillä oli ongelmia aineiden ja mielenterveytensä kanssa. Mm. Iggyllä oli pahoja ongelmia huumeiden ja masentuneisuuden kanssa.

70-luvun lopulla David Bowie veti Iggyn suosta. Punk oli nousussa ja Iggyn tähtikin sen myötä nousussa. 1977 Iggy julkaisi Lust For Lifen, jonka teossa Bowie oli vahvasti mukana. Mm. nimiraidasta sekä Passangerista on tullut valtaisia hittejä ja virstanpylväitä Iggyn uralla.Samana vuonna ilmestyi myös The Idiot, joka viimeistään nosti Iggyn arvostetuksi tekijäksi. Myös sen tekemisessä Bowie oli aktiivisesti mukana mm. tuottamalla kyseisen lätyn.Iggy on jatkanut soolouraansa menestyksekkäästi noista päivistä saakka. 2003 Iggy kokosi uudelleen Iggy&The Stoogesin. Alkuperäisestä Stoogesista vuoden 2003 kokoonpanosta puuttui vain Dave Alexander, joka kuoli jo 1975.

Vuonna 2009 Ron Asheton kuoli. Iggy&The Stooges jatkaa kuitenkin edelleen esiintymistä. Ashetonin korvaa nykykokoonpanossa James Williamson, joka soitti Raw Powerilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti