keskiviikko 23. kesäkuuta 2010

Klassikko: 1977: Elvis Costello - My Aim Is True


Elvis Costello yhdistää musiikissaan rockin, uuden aallon ja punkin. Varsinkin uran alkuaikoina 70-luvun lopulla nämä musiikin suuntaukset olivat vahvasti esillä Costellon musiikissa. Suoraviivaiseen musiikkiin Costello yhdistää vahvat laulut. Hän onkin eräs sukupolvensa parhaista lauluntekijöistä.

Declan Patrick MacManus eli Elvis Costello syntyi elokuussa 1954 Lontoossa. Hänen isänsä oli muusikko ja sitä kautta Costello sai ensikosketuksensa musiikkiin.

Vuonna 1971 hän muutti äitinsä kanssa Liverpooliin. Siellä hän perusti ensimmäisen bändinsä yhdessä Allan Mayesin kanssa duon nimeltä Rusty. Koulujen jälkeen Costello muutti takaisin Lontooseen ja perusti bändin nimeltä Flip City. Tämä yhtye ehti olla kasassa pari vuotta vuoteen 1976 asti.

Costello kävi tähän aikaan myös erilaisissa töissä, mutta kirjoitti samaan aikaan musiikkia ja etsi levytyssopimusta. Demojen perusteella pieni Stiff Records kiinnostuikin Costellosta ja teki sopimuksen tämän kanssa. Alunperin yhtiö tosin halusi Costellon vain biisien kirjoittajaksi Dave Edmundsille, mutta Edmunds ei ollut innostunut ajatuksesta. Ehdotettiin myös, että Costello olisi jakanut debyyttilevyn Wreckless Eric-nimisen artistin kanssa. Costello oli kuitenkin kirjoittanut riittävästi omaa materiaalia, joten lopulta hänet päästettiin studioon ihan omineen.

Flip Cityn hajoamisen aikoihin Declan MacManus alkoi käyttää Costellon nimeä. Hänen isänsä oli esiintynyt nimellä Day Costello. Aluksi Declan esiintyi nimellä D.P. Costello, mutta hänen Stiff-levymerkin aikainen managerinsa Jake Riviera ehdotti etunimen Elvis käyttämistä. Se tuli tietysti Elvis Presleyn mukaan.

Costellon ensimmäinen single Less Than Zero ilmestyi maaliskuussa 1977. Pari kuukautta myöhemmin julkaistiin debyyttialbumi My Aim Is True. Se nauhoitettiin kuudessa neljän tunnin sessiossa. Vaikka studio-olosuhteet eivät olleet kovin kummalliset ja levytyksiä tehtiin lepakkovuorossa Costellon päivätyön vuoksi, kaikkiaan vuorokauden vieneet nauhoituksissa oli mukana asiansa osaavaa joukkoa. My Aim Is True oli ensimmäinen viidessä Costello-albumista, jotka Nick Lowe tuotti.



Alunperin taustabändin jäseniä ei krediiteissä mainittu, sillä sopimukset sitoivat Clover-bändin jäseniä muualle. Mukana yhtyeessä oli tuohon aikaan mm. Doobie Brothersissa myöhemmin vaikuttanut kitaristi John McFee.

Levyn kannessa Costello esiintyi Buddy Hollyyn viittaavissa ylisuurissa silmälaseissa ja Chuck Berry -poseerauksessa. Silmälaseista tulikin Costellolle samanlainen tavaramerkki kuin Hollylle ja Roy Orbisonille.

Kun levy ilmestyi, Costello lopetti päivätöissä ja aloitti täysipäiväisenä muusikkona. Hän pääsi ensimmäistä kertaa musiikkilehtien kansiin ja laulua Watching The Detectives käytettiin tv-sarjassa. Myös kaupallisesti levy menestyi hyvin.



Seuraavana vuonna ilmestynyt This Years Model oli myös suuri hitti. Se oli debyyttialbumia suoraviivaisempi ja raaempi. Sillä myös julkaistiin Costellon suurimpiin hitteihin kuuluva Radio Radio, joka aiheutti yli 11 vuoden porttikiellon Costellolle SNL:ään.

1977 Costello nimittäin tuurasi Sex Pistolsia show'ssa ja hänen piti esittää Less Than Zero. Costello kuitenkin vaihtoi lennosta Radio Radioon. Tämän vuoksi mies kelpuutettiin SNL:ään seuraavan kerran vasta 80-luvun lopussa.



Omien levytysten lisäksi Costellon piti kiireisenä yhteistyö The Specialsin kanssa. Mies nimittäin tuotti ska-pumpun fantastisen nimikkolevyn, joka ilmestyi 1979.

Costellon ja Nick Lowen yhteistyö jatkui vuonna 1981 julkaistuun The Trustiin asti. Levyt myivät hyvin nousten usein top kymppiin, vaikka aivan listojen terävimmät kärjet jäivätkin saavuttamatta. 70-80-lukujen taitteessa Costello kuitenkin saavutti vakaan aseman ja yleisön musiikkibisneksessä. 80-luvun lopulla Spike!-levyllä Costello teki mm. yhteistyötä Paul McCartneyn kanssa.

Costellon uran myöhemmät vaiheet ovat olleet pientä vuoristorataa. Ensimmäinen CBS:lle levytetty vuonna 1986 ilmestynyt King Of America esimerkiksi oli varsinkin kriitikoiden keskuudessa suosittu levy. Toisaalta esimerkiksi 90-luvun puolivälin levyt saivat järjestäen nihkeän vastaanoton niin yleisön kuin kriitikoidenkin keskuudessa. 1998 Costello taas teki yhteistyötä Burt Bacharachin kanssa. Yhteistyön hedelmänä syntyi mainio Painted From Memory -kiekko.



2000-luvulla Costello on jatkanut tasaista puurtamista musiikin parissa. Hän on myös tehnyt lukuisia yhteistyöprojekteja eri muusikoiden kanssa. Mm. Bruce Springsteenin kanssa Costello on nähty useamman kerran eri yhteyksissä lavalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti