torstai 3. kesäkuuta 2010

Klassikko: 1963 James Brown - Live At The Apollo


Soulin kummisetä, Soulveli numero 1, Show-bisneksen kovimmin duunia painava jätkä, Mr. Dynamite... 1933 Barnwellissa syntynyt James Brown ehti uransa aikana kerätä melkoisen tukun lempinimiä. Mutta eivätpä ne tyhjästä tulleet. Brown on eräs kaikkien aikojen vaikuttavimmista muusikoista ja esiintyjistä.

James Joseph Brown Jr. ehti 73-vuotisen elämänsä aikana paljon. Alunperin James Brownista ei edes pitänyt tulla James Brownia vaan hänen ensimmäiseksi nimeksi piti tulla Joseph hänen isänsä mukaan. Nimet kuitenkin vaihtoivat vahingossa paikkaa, kun syntymätodistusta kirjoitettiin.

Brownin perhe oli äärettömän köyhä. Brownin vanhemmat erosivat, kun James oli kaksivuotias. Kuusivuotiaana Brown ja hänen isänsä muuttivat Augustaan. Isä passitti Jamesin tätinsä hoteisiin. Täti oli muuten ilotalon emäntä.

Brown vietti jo nuorena paljon aikaa omissa oloissaan ja karussa kotoa. Koulussa hän rimpuili, kunnes seitsemännellä luokalla se jäi kesken.

Jo nuorella iällä Brown teki paljon duunia mm. erilaisia hanttihommia kuten kengänkiillotusta. Hän myös opetteli soittamaan huuliharppua ja Tampa Red opetti Brownia soittamaan kitaraa. Legendaariseen blues-muusikkoon Brown tutustui äitinsä kautta. Tampa kun sattui olemaan ilotalon vakioasiakkaita.

Kotoa poissa ollessaan Brown myös syyllistyi monenmoisiin pieniin rikoksiin. Rikollisuus seurasikin miestä koko hänen uransa ajan. Hän ehtikin istua useamman kerran elämästään vankilassakin. Ensimmäisen kerran hänet tuomittiin vankilaan 16-vuotiaana aseellisesta ryöstöstä. Vankilassa ollessaan Brown esiintyi yleisölle ja yhden näistä esiintymisistä näki Bobby Byrd. Byrd järjesti Brownin vapaalle jalalle ja vaikutti Brownin musiikkibisnekseen pääsyyn.

Brownin musiikkiura käynnistyi 1955. Byrdillä oli lauluryhmä The Avons, johon Brown pestautui. Bändi muutti tyyliään enemmän ja ryhtm'n'bluesiksi ja nimesi itsensä uudelleen The Flamesiksi.

Flames levytti ensimmäisen biisinsä Please Please Please 1956. Se kipusi r'n'b-listalla kuudenneksi. Ensimmäisen ykköshittinsä bändi sai 1958, kun Try Me kohosi listakärkeen. Samalla myös James Brown kohosi yhtyeen johtohahmoksi ja se muuttikin nimensä muotoon James Brown&The Fabulous Flames.



Lokakuuhun 1962 mennessä Brown oli noussut arvostetuksi muusikoksi, joka keikkaili hengästyttävään tahtiin. Kalenterissa oli 300 keikkaa vuodessa. Liveaktin maine kiiri ja levypomo Syd Nathan ehdotti livelevyn tekemistä. Brown innostui ideasta ja pisti omaa rahaansakin kiinni projektiin viisi tuhatta dollaria.

Apollossa Harlemin keskellä Brownin ja bändin paras groove tulee esiin. 300 keikkaa vuodessa 50-luvun lopulta asti ovat hioneet esiintymisen viimeisen päälle tarkaksi. Löysää ilmaa ole vaan bändi svengaa armottoman tiukasti. Levyltä on kuultavissa myös kaikki ne piirteet, joiden varaan James Brown myöhempien aikojen megamenestyksensä rakensi.



Live At The Apollo esittelee funkin ja soulin lisäksi Brownin gospel-kykyjä. Levyn kliimaksi on kuitenkin viimeisenä kuultava yhdeksän hitin huikea medley.

1963 julkaistu levy oli huikea menestys ja kipusi listakakkoseksi. Se oli kuitenkin vasta alkusykäys Soulin Kummisedän huikealle uralle. 60-luvun puolessa välissä syntyivät sellaiset klassikot kuin Papa Got A Brand New Bag, (I Got You) I Feel Good ja It's A Man's Man's Man's World.



James Brown oli kuolemaansa asti arvostettu tekijä. Aivan viime vuosina 2006 kuollut muusikko ei enää megahittejä hihastaan vetänyt, mutta kannukset oli ansaittu jo paljon aikaisemmin. Lukuisten hittien lisäksi James Brown vaikutti valtavasti moniin musiikkityyleihin mm. soulin, funkin ja hip-hopin. Hänen lavaesiintymisestään ovat myös monet muut muusikot ottaneet vaikutteita.

Vielä vuonna 1974 James Brown oli myös yksi pääesiintyjistä Rumble In The Junglen ympärille rakennetulla festarilla. 70-luvun loppuun mennessä Brownin tähti oli kuitenkin laskussa. 80-luvulla hän esiintyi mainstream-elokuvissa kuten Blues Brothers ja Rocky 4. Vuonna 1985 Rockyssa kuultu Living In America jäi Brownin viimeiseksi isoksi hitiksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti