torstai 1. heinäkuuta 2010

Klassikko: 1982: Bruce Springsteen - Nebraska


Bruce Springsteen on amerikkalaisen perusrockin kallio. Mies tunnetaan parhaiten 80-luvun megasuositusta Born In The USA -levystä. Muita Springsteenin hittejä on mm. The River, Hungry Heart ja Badlands. 1999 Rock'n'roll Hall Of Fameen lisätty Springsteen on myös yksi kaikkien aikojen singer-songwritereista. Iän karttuessa hän on myös tuonut entistä enemmän esiin myös viehtymystään vanhaan amerikkalaiseen folkiin ja countryyn. 2000-luvulla myös useat nuoren polven tähdet kuten Gaslight Anthem, Arcade Fire ja Killers ovat fanittaneet avoimesti Brucea, mikä on nostanut "Pomon" arvostuksen uudelle tasolle.

Bruce Frederick Joseph Springsteen syntyi syyskuun 23. päivä 1949 Freeholdissa New Jerseyssä. Hänen isänsä oli sekatyömies, eikä Brucen välit isäänsä olleet kovinkaan kummoiset. 1970- ja 80-luvuilla Bruce keikoillaan kertoikin usein rikkinäisestä isäsuhteestaan. Koulussa Bruce oli ujo ja syrjään vetäytynyt.



Kun hän näki Elviksen esiintyän Ed Sullivan show'ssa, kipinä musiikin soittamiseen syttyi. Bruce onkin sanonut, että kun näki itsensä ensimmäistä kertaa peilistä kitaran kanssa palaset loksahtivat kohdalleen ja hänen elämällään oli sen jälkeen tarkoitus.

60-luvun puolessa välissä Springsteen liittyi ensimmäiseen bändiinsä, The Castilesiin. Myöhemmin uransa alkuaikoina Springsteen johti bändin ja performanssitaiteen välimuotoa Doctor Zoom&Sonic Boom ja soitti myös Child-bändissä.



Nuorena Springsteen loi mainetta Asbury Parkissa alueen kovimpana baarimuusikkona. Jo nuorena Springsteen esitti omia kappaleitaan. Lisäksi hän esitti ohjelmistossaan vanhoja hieman unohdettuja soul-biisejä (mm. Gary US Bondsin Quarter To Three) ja muita covereita, joista hän muokkasi omannäköisiään versioita. Springsteen oli jo tuohon aikaan bändinsä johtohahmo ja maksoi muille bändiläisille keikkaliksat. Tästä johtaa myös The Boss lempinimi, josta Bruce ei pitkään aikaan pitänyt.



60-luvun lopussa parin vuoden ajan Asbury Parkissa toimineella Upstage-klubilla kaikki soittivat kaikkien kanssa. Siellä Bruce myös tapasi monet tulevat The E Street Bandin soittajat. Tuohon aikaan Springsteen pääasiassa soitti Steel Mill -bändissä, jossa soittivat myös tulevista E Street Bandilaisista Danny Federici, Vini Lopez ja Steven Van Zandt.



1972 Springsteen koe-esiintyi CBS:n legendaariselle levypomolle John Hammondille ja sai levysopimuksen. CBS etsi kuumeisesti uutta Bob Dylania, jollaisen se kuvitteli Springsteenista saavansa. Vuoden 1973 debyyttilevyn äänityksiin Bruce kuitenkin vaati saada bändikseen New Jerseyn muusikoita.

Vuonna 1973 julkaistut Greetings From Asbury Park NJ ja The Wild, The Innocent And The E Street Shuffle eivät kuitenkaan lyöneet läpi ja levy-yhtiö alkoi menettää uskoaan Springsteeniin. Musiikkilehdistö jaksoi kuitenkin rummuttaa Springsteenin erinomaisuutta, etunenässä Springsteenin tuleva manageri Jon Landau, joka risti Brucen rock'n'rollin tulevaisuudeksi.

Kovien synnytystuskien jälkeen vuoden 1975 Born To Run oli kuitenkin valtava hitti. Se lunasti Springsteeniin asetetut odotukset ja teki hänestä tähden. Myös 1978 ilmestynyt Darkness On The Edge Of Town ja vuoden 1980 The River olivat niin ostavan yleisön kuin kriitikoidenkin suosiossa.

Vuonna 1982 ilmestynyt Nebraska esitteli suurelle yleisölle uuden puolen Springsteenistä. Jopa niin uuden, että monet Springsteenin lähipiirissä pitivät Nebraskaa kaupallisena itsemurhana.

Nebraska on viimeisen päälle riisuttu levy, jossa keskiössä ovat vain ja ainoastaan tarinat. Springsteenin kotonaan neliraiturilla äänittämät kappaleet oli alunperin tarkoitettu vain demoiksi, mutta koska samaa tunnelmaa ei saatu enää studiossa vangittua, päätti Springsteen julkaista demot sellaisenaan.

Nebraskan laulut ovat synkeitä tarinoita amerikkalaisen unelman kääntöpuolesta. Kappaleiden henkilöt ovat menettäneet työnsä, perheensä tai ovat muuten livenneet elämässään harhapoluille. Kaikki eivät ole lähtökohtaisestikaan kunnollisia (kuten tositapahtumiin perustuvan nimiraidan Charlie Starkweather) ja vain harvoilla on ylipäänsä joku ulospääsyn mahdollisuus näkyvissä elämässään.

Nebraska haastaa kuulijan. Jos Springsteenia pitää stereotyyppisen kuvan mukaisena amerikkalaisen ihanteiden puolestapuhujana, Nebraska rikkoo sen kuvan neljässä minuutissa.



Samalla kun Springsteen makuuhuoneessaan nauhoitti Nebraskan materiaalia, hän myös teki kappaleita, joista tuli hänen suurimman hittinsä Born In The USA:n (1984) selkäranka. The E Street Bandin käsittelyssä monet surulliset tarinat kääntyivät suoraviivaiseksi rockiksi. Näin kävi myös väärinymmärretylle nimiraidalle.





Born In The USA sai koko läntisen maailman pauloihinsa ja siltä irrotettiin seitsemän top kymppiin päätynyttä hittiä. 80-luvun puolivälissä Springsteen oli Madonnan, Michael Jacksonin ja Princen ohella maailman suurin artisti.

Springsteen meni myös naimisiin näyttelijä Julianne Philipsin kanssa. Liitto kuitenkin päättyi nopeasti ja vuoden 1987 Tunnel Of Love olikin Springsteenin "avioerolevy". Sillä Bruce myös käytti E Street Bandia aiempaa vähemmän ja myyntiluvut putosivat Born In The USA:ta edeltäneelle tasolle.

1989 Springsteen jysäytti uutispommin hajottaessaan maailman parhaaksi bändiksi kutsutun E Street Bandin. 1990-luvulla Springsteen julkaisi verkkaiseen tahtiin, kun hän keskittyi perhe-elämään Kaliforniassa uuden vaimonsa Patti Scialfan kanssa. 90-luvulla Springsteen julkaisi vain kolme keskinkertaista levyä (Lucky Town, Human Touch ja The Ghost Of Tom Joad). Jälkeenpäin Springsteen onkin myöntänyt, että 90-luku oli hänen osaltaan musiikillisesti hukkaan heitettyä aikaa. Vuosikymmenen aikana kuitenkin syntyi yksittäisiä mestariteoksia kuten vuoden 1995 Ghost Of Tom Joadin nimiraita. Springsteen myös pokkasi Oscarin 1994 Streets Of Philadelphia -laululla.





1999 Springsteen kasasi jälleen E Street Bandin. 2001 syyskuun terrori-iskujen jälkeen Springsteen myös löysi "kadoksissa olleen rock-äänensä". 2002 Springsteen ja E Street Band tekivät vahan paluun The Risingilla.

2000-luvulla Springsteen on elänyt uutta nuoruutta. Hän on julkaissut uutta musiikkia ja kiertänyt ahkeraan. E Street Bandin lisäksi Springsteen on tehnyt soolokiertueen. Hän on myös aiempaa vapautuneemmin tehnyt erilaisia musiikillisia kokeiluja. 2006 Springsteen julkaisi teki kunniaa Pete Seegerille ja amerikkalaiselle folkperinteelle We Shall Overcome -levyllä, joka lukeutuu Springsteenin uran vahvimpiin töihin.



2000-luvulla Springsteeniä on myös saavuttanut suosiota nuorempien muusikoiden keskuudessa. Mm. Gaslight Anthem, The Killers ja Arcade Fire ovat hehkuttaneet vanhemman valtiomiehen rooliin ehtinyttä Springsteeniä. 60-vuotiaana Bruce onkin arvostetumpi kuin koskaan ennen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti