lauantai 31. heinäkuuta 2010

Klassikko: 2001: Leonard Cohen - Ten New Songs


Leonard Cohen on eräs maailman arvostetuimmista muusikoista. Mestarillisena laulunkirjoittajana tunnettu Cohen on saavuttanut kiistattoman arvostuksen ikään tai sukupuoleen katsomatta. Ostavan yleisön lisäksi kanadalainen nauttii varauksetonta arvostusta muiden muusikoiden keskuudessa. Cohen on myös valtavan coveroitu artisti ja vaihtelevan tasoisia versiointeja Cohenin tuotannosta ovat tehneet mm. U2, Melissa Nadler, Judy Collins ja Johnny Cash.

Suosiosta huolimatta Cohen on pystynyt pitämään yksityiselämänsä melko hyvin poissa juorupiireistä jopa uran villeinä alkuaikoina. Hänen ympärillään leijuu tietty arvoituksellisuus, eikä miehen kaikista liikkeistä ole täyttä varmuutta.



Cohen syntyi syykuun 21. päivä 1934 Montrealissa Kanadassa. Alkujaan Cohenista ei pitänyt tulla muusikkoa lainkaan vaan kirjailija. 50-60-luvuilla hän kirjoittikin runoja ja beat-tyylisiä kirjoja, joita on 2000-luvulla myös saatu laajasti suomennettua. Koko uransa ajan Cohen onkin myös lauluja tehdessään ensin kirjoittanut tekstin runoksi, jota on sitten alkanut säveltää.

1967 Cohen muutti Yhdysvaltoihin luodakseen singer-songwriterin uraa. Hän hengaili Andy Warholin piirin kanssa ja esiintyi useilla folk-festivaaleilla. Columbia-levy-yhtiön pomo John Hammond

Folk oli tuolloin valtavan suosittua ja Cohenin debyyttialbumi Songs Of Leonard Cohen saavutti suosiota. Briteissä Cohenin debyytti viihtyi listoilla yli vuoden.



Cohenin ura jatkui suotuisissa merkeissä 70-luvun alun. Vuonna 1977 hän yhdisti voimansa hullun tuottajaguru Phil Spectorin kanssa. Levyllä käytettiin Cohenin aiempaa tuotantoa enemmän soittimia. Cohen itse piti levyä epäonnistuneena kutsuen sitä groteskiksi. Myöskään ostava yleisö pettyi levyyn. Vasta myöhemmin sitä on alettu arvostaa, vaikka se ei perinteistä Cohenia olekaan.



Levytyssessiot Spectorin kanssa olivat muutenkin haastavat. Cohen myöhemmin kertoi. että levyn miksauksesta oli ollut erimielisyyksiä ja Spector oli runtannut mielipiteensä läpi varsijousella tehostaen. Cohen antoi periksi taiteellisista arvoista ja piti henkensä.

80-luvun alun Cohen vietti hiljaiseloa. 1984 ilmestynyt Various Positions oli vahva paluu ja levy sisältääkin miehen suurimpiin hitteihin luettavat kappaleet Hallelujah ja Dance Me To The End Of Love. Biisistä tehtiin myös 90-luvulla uusintaversio.



Columbia ei kuitenkaan julkaissut levyä Yhdysvalloissa, koska Cohenin suosio oli alamaissa. Syystä tai toisesta Cohen on aina nauttinut kotimaassaan ja Euroopassa suurempaa suosiota kuin Yhdysvalloissa.

1990-luvun alussa Future-levy ja erityisesti Sharon Robinsonin kanssa kirjoitettu Everybody Knows-kappale toivat Cohenin nuoremmankin yleisön tietoisuuteen. Kappale soi menestyselokuvassa Pump Up The Volume sekä 1994 ilmestyneessä Exotica-leffassa. Muutamia levyn kappaleita käytettiin myös Oliver Stonen Natural Born Killers-elokuvassa.



1992 ilmestyneen The Futuren Cohen vetäytyi julkisuudessa. Hän tutustui buddhalaismunkkeihin ja muutti asumaan luostariin. Cohen myös alkoi käyttää dharmanimeä Jikan, joka tarkoittaa hiljaisuutta.

Cohen palasi julkisuuteen 2000-luvun alussa. 2001 ilmestyi Ten New Songs, jonka tekemisessä Sharon Robinsonilla oli varsin merkittävä rooli. Robinson tuotti levyn ja hän duetoi Cohenin kanssa lähes joka raidalla.



Ten New Songsilla Cohenin ääni on vahvimmillaan. Alkuaikojen baritonista on muodostunut lähes 70-vuotiaan miehen basso. Cohenin soundi on kuitenkin ehkä jopa parempi kuin hänen nuoruudessaan.

Ten New Songs oli niin arvostuksellinen kuin kaupallinenkin menestys. 2000-luvulla Cohen on innostunut enemmänkin olemaan esillä. 2004 hän julkaisi Dear Heather -levyn. 2008 Cohen lähti ensimmäiselle maailmankiertueelle 15 vuoteen. Huikean menestyksen saavuttanut kiertue poikkesi myös Suomessa.



Cohen kiertää maailmaa jälleen 2010. Cohen konsertoi Helsingissä 10. elokuuta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti