maanantai 26. heinäkuuta 2010

Klassikko: 1999: Le Tigre - Le Tigre


Alkujaan Le Tigre perustettiin Bikini Kill-bändin perustajan Kathleen Hannan sooloprojektin Julie Ruinin taustabändiksi live-keikoille. Hanna on eräs ns. riot grrrl -liikkeen keskeisimpiä hahmoja. Ko. ryhmittymän löyhänä päämääränä oli tuoda naisnäkökulmaa 90-luvun lopulla Pohjois-Amerikassa vahvasti mieskeskeisenä eläneeseen indie-skeneen.

Hannan aiempien projektien tavoin myös Le Tigre on korostuneen feministinen bändi. Hannan lisäksi triossa soittavat JD Samson ja Johanna Fateman. Musiikkiuran lisäksi kaikki bändin jäsenet ovat olleet aktiivisia naisten aseman puolesta puhujia. Hanna esimerkiksi on toiminut naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastustaneen organisaation keskeisiä hahmoja. Samson puolestaan on ollut aktiivinen homojen oikeuksien ajaja. Debyyttilevyllä bändi kunnioittaakin monia maailmanhistorian tärkeitä naisia kappaleella Hot Topic.



Debyyttilevyllä bändissä soitti myös, joka on tullut tunnetuksi myös elokuva-alalla, mutta hän lähti ennen 2001 julkaistun Feminist Sweepstakes ilmestymistä. Tämän jälkeen aiemmin bändissä kiertuejäsenenä ollut Samson otettiin täysvaltaiseksi jäseniksi.

New Yorkissa perustettu Le Tigre musiikissaan punkkia, elektroa ja syntikoita kantaaottaviin lyriikoihin, joissa tapetilla on naisten asema. Bändin live-esiintyminen on myös varsin visuaalista.

Debyyttilevy Le Tigre on paljon velkaa 1980-luvun new wave-musiikille. Hannan laulu on monipuolisempaa kuin Julie Ruinin tuotannon aikaan. Ajoittain Hannan fraseeraus tuokin mieleen Blondien Debbie Harryn.

Kaikkiaan Le Tigre on julkaissut neljä albumia. Viime vuosina Le Tigre ei ole omalla nimellään julkaissut uutta materiaalia, mutta se on työskennellyt muiden muusikoiden taustalla studiossa. 2006 bändi soitti Yoko Onon Yes, I'm A Witch -albumin Sisters O Sisters -raidalla. Myös Christina Aguileran Bionic-levyn My Girls-biisissä voi kuulla Le Tigren soittavan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti