perjantai 16. heinäkuuta 2010

Klassikko: 1993: Wu-Tang Clan - Enter the Wu-Tang (36 Chambers)


Wu-Tang Clan on enemmän ihmisten muodostama kollektiivi kuin tiiviissä yhteistyössä toimiva bändi. Kokoonpanoon lasketaan yleensä kuuluvan yhdeksän jäsentä. Wu-Tangin jäsenet ovat tehneet omilla tahoillaan monenlaista ja toimineet useiden eri pseudonyymien takana.

Kollektiivin ensimmäiset mc:t olivat GZA ja Ol' Dirty Bastard. Vahvimmin kuitenkin Wu-Tang Clan on kuitenkin henkilöitynyt RZA:han eli Prince Rakeemiin eli Chief Abbotiin eli... Hänen visioidensa varaan Wu-Tangia on pitkälti rakennettu. 90-luvun puolivälissä Wu-Tangin soundi olikin yksi tunnistettavimmista.

Uransa alussa Wu-Tangin jäsenillä oli hankalaa ja sen jäsenet tekivät sittemmin nolojakin levytyksiä, joiden toivoivat lyövän läpi. RZA esimerkiksi julkaisi 1991 singlen Ooh, I Love You Rakeeem ja My Deadly Venom.



RZA lyöttäytyi yhteen GZA:n ja Ol' Dirty Bastardin kanssa. GZA oli myös julkaissut omillaan levyn Words From The Genius. Kolmikon ympärille kerääntyi nopeasti myös muita ja Wu-Tang Clan sai muotonsa.

Wu-Tang Clanin ensimmäinen single oli Protect Ya Neck, josta tuli nopeasti underground-hitti. Useampi levy-yhtiö lähestyi kollektiivia, mutta ratkaiseva koukku, jolla Loud/RCA kollektiivin kiinnitti oli se, että Wu-Tangin jäsenille annettiin vapaat kädet levyttää sooloalbumeita mille tahansa levy-yhtiölle.



Wu-Tang Clanin debyyttialbumi Enter the Wu-Tang ilmestyi 1993. Hip-hopissa oli tuolloin tapahtumassa ja osin jo tapahtunut ilmapiirin muutos. Mm. Public Enemyn suosimat poliittisesti kantaaottavat lyriikat olivat väistymässä ja niiden tilalle oli astumassa gangsta-rap Dr. Dre ja Snoop Dogg eturintamassa. Wu-Tang Clanin onnistui muodostaa uudesta ja vanhasta omanlaisensa sekoitus. Lyriikoissa on myös pientä itseironiaa havaittavissa.

Musiikillinen puoli oli varsin kaukana Public Enemyn runsaasta soundista ja toisaalta esimerkiksi Dr. Dren suosimista funk-tyyppisistä pohjista. Wu-Tang Clan myös käyttää runsaasti sämplejä biiseissään.

Kaupallisesti meni jonkin aikaa ennen kuin 36 Chambers alkoi menestyä. Alkuvuodesta 1994 julkaistulla C.R.E.A.M.-biisillä oli merkittävä osuus suosion kasvamisessa.



Seuraavan levyn tekemiseen meni peräti neljä vuotta. Sinä aikana Wu-Tangin jäsenet tekivät lukuisia sivuprojekteja ja monet kollektiivin jäsenet nousivat suosioon myös omillaan. Mm. Method Manin 1994 julkaistu Tical-levy oli iso hitti.



Hartaasti odotettu Wu-Tang Forever ilmestyi 1997 ja meni suoraan listojen kärkeen. Pelkästään USA:ssa se myi ensimmäisen viikon aikana yli 600 000 kappaletta. Varsinkin Triumph oli valtava hitti. Myös vuonna 2000 ilmestynyt The W oli mainio albumi.



Vuosituhannen lopulla Ol' Dirty Bastard alkoi tehdä hämmentäneitä tempauksia. Hän mm. oli useita kertoja ongelmissa poliisin kanssa ja keskeytti 1998 Shawn Colvinin kiitospuheen Grammy-juhlissa protestoidakseen Wu-Tangin häviötä Colvinille. Kollektiivilla oli muutenkin kahnauksia lain kanssa. 1999 Wu-Tangia epäiltiin ammuskelun järjestämisestä Staten Islandilla, mutta syytteitä ei koskaan näytön puutteen vuoksi nostettu.

2000-luvulla Wu-Tangin levyt eivät ole myyneet yhtä paljon kuin 1990-luvulla, vaikka vuoden 2001 Iron Flag saikin suotuisia arvioita. Ol' Dirty Bastard ei tämän levyn tekemiseen osallistunut, sillä hänellä oli ongelmia poliisin ja huumeiden kanssa. 2004 mies kuolikin yliannostuksen aiheuttamaan sydänkohtaukseen.



2000-luvulla levyt ovat olleet keskinkertaisia, mutta vuonna 2009 ilmestynyt Chamber Music on jälleen muutaman vuoden vaikeamman vuoden jälkeen kelpo albumi, jota voi pitää ryhmän paluulevynä, vaikka levyjä 2000-luvulla tasaista tahtia onkin julkaistu.



Kokoonpano kiertää parhaillaan ja esiintyy heinäkuun 27. päivä 2010 ensimmäistä kertaa Suomessa. Paikkana Helsingin The Circus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti