keskiviikko 14. heinäkuuta 2010

Rock City kesäklassikot vol. 1

Daddy Cool: ILIMA on kuin morsian!!! Päätimme arvon kollegan Mies mustissa kanssa koota kaikkien aikojen kesäbiisit! Eli tässä arvon Rock Cityläiset Summer Soundtrack vol.1

Mies Mustissa: Lehdet kertovat kovasti, että nyt on melkein lämpimintä ikinäkoskaanmissään. Eli on mitä mainioin aika tällaiselle. Yleensähän Dannyn Kesäkatu nostetaan kaikissa äänestyksissä Suomen kaikkien aikojen kesäbiisiksi. En siitä Lipsasesta niin tiedä, mutta Lovin' Spoonfulin alkuperäisteos on aina edustanut minulle määrittelevää kesäbiisiä.


DC: Kyllä alkuperäisversio on aina paras! Tämä kyseinen veisu on kuitenkin kesän ilmentymä eikö totta?

MM: Ainakin minulla se on kulkenut kokoelmakasetteja tehtäessä mukana aina. Se on aina ollut ensimmäinen narulle tai laserlevylle laitettu biisi ja sen jälkeen on sitten mietitty, mitä muuta kokoelmalle tulee. Kai Rock Citynkin kesäbiisit pitää siis aloittaa tällä, vaikka ei Joe Cockerinkaan versio huono ole.



DC: Toiseksi listasimme legendaarisen Eddie Cochranin Summertime Blues, joka jotenkin tuntuu edelleen ajankohtaiselta. Kerrassaan mahtava kesäbiisi.


MM: Jep. Syystä tai toisesta se ei ole menettänyt tehoaan. Omalla kohdallani siihen liittyy myös vahva henkilökohtainen lataus...
Jaoin lehtiä talvella 2007 ja inhosin työtäni melkein joka yö. Olin kuitenkin saamassa elämäni ensimmäisen (ja toistaiseksi ainoan) palkallisen kesäloman kesäksi 2008. Noina öinä tuli aika paljon kuunneltua Springsteenin 70-luvun keikkoja, joillla hän Summertime Bluesia soitti. Se auttoi jaksamaan aika hyvin sen talven ja kesällä, kun Springsteenin perässä kesälomani sitten kiersin, niin Bruce soitti ensimmäistä kertaa melkein 30 vuoteen Summertime Bluesia.


DC: Seuraavaksi valitsimme Don Henleyn Boys Of Summerin. Tässä kasikytluvun helmessä kiteytyy kesä todella hienosti, eikö totta?

MM: Jep. Vaikka siinä on kaikki ne elementit, joita kaikki sanovat inhoavansa, en oikeasti tiedä ketään, joka oikeasti ei pitäisi biisistä. Muutama vuosi sitten oli muusikoiden Ipodeista juttua Soundissa. Siinä oli Alexi Laiho, Anssi Kela ja Tommy Lindgren. Ainoa sama biisi joka kaikilla kolmella oli podissaan oli Boys Of Summer.

DC: And i can see you/you brown skin shining in the sun/you got your hair combed back/sunglasses on baby/and i can tell you/my love for you will still be strong/after the boy of summer have gone.


MM: Bob Marleyta levylle on pääsemässä useampikin biisi. Sun Is Shining on niistä ensimmäinen. Suorastaan hiostuttava fiilis on tässä biisissä.

DC: Kyllä, tässä biisisä on jotakin hypnoottista ja tätä on aika monena hellekesänä tullut levylautasella pyöräyteltyä.


MM: Biitissä on jotain samankaltaista kuin esim. Peter Toshin Legalize Itissä. Aihepiiri toki on kiltimpi.


MM: Summertimesta emme päässeet yksimielisyyteen, siitä kun on kaksi pirun kovaa versiota olemassa. Molemmat varsin kesäisiä, mutta tunnelma on täysin erilainen.

DC: Kyllä, Janiksen äänen rosoisuus ja muuten hyvin jazzahtava tausta yhdistettynä tuovat hyvin mielenkiintoisen fiiliksen. Aika happohan tämä on edelleen vaikka 60-luvun tajuntaalaajentavista vuosista on jo liki 40-vuotta.


MM: Meikä taas ei oikein jaksaisi tällaisella ilmalla jaksaisi muuta kuin maata pihalla ja syödä jäätelöä. Cooken versio on täydellinen aurinkoisiin iltapäiviin...lazy days and crazy nights.


MM: Yksi Beach Boys on pakko nostaa jokaiselle itseään kunnioittavalle kesäkokoelmalle. Onko se sitten Wouldn't Be Nice, Don't Worry Baby, Good Vibrations vai mikä on ihan maku- ja fiiliskysymys. Tänään päädyttiin Surfing Safariin.

DC: Rantapojista tulee väistämättä mieleen ne Kalifornian rannat ja surffaajat.


MM: Myöskin Creendence Green River on ainakin tällaiselle lapsuuden kesänsä maaseudulla viettäneelle ehdoton kesäbiisi. Fiilis on todella kesäinen ja hiekkatiet ja sen välkehtivän veden näkee edessään.

DC: Olen ehkä katsonut liikaa Vietnam-elokuvia, sillä joka kerta kun kuulen Green Riverin alkuriffin, niin tulee mieleen laskeutuvat helikopterit hiekkäpölyn sekaan.


MM: Toinen Bob Marley -valintamme on klassinen Three Little Birds. Pakkohan se on uskoa, kun bob laulaa "Don't worry about a thing. 'Cause every little thing gonna be alright".


DC: Bob Marleyn koko tuotannonhan olisi voinut laittaa tähän, mutta tyydyimme kahteen, vaikka seuraavankin valinnan Marley on kyllä levyttänyt. Reggeassa pysytään UB40- Red, Red Wine, tässä on aika keinuttava fiilis.


MM: Tämä houkuttelee kyllä ottamaan pari lasillista sangriaa varjossa ja kaipaamaan sinne Kingston Towniin. Kun Brittibändi muuten laulaa Jamaikan pääkaupungista, se saattaisi lipsahtaa kornin puolelle aika helposti. UB40:n kohdalla ei lipsu.


DC: Ja kun reggaeen on päästy käsiksi, mitä olisi kesä ilman Sunshine reggaeta...


MM: Mungo Jerryn In The Summertime on kanssa niitä klassisimpia kesäbiisejä, jotka kerta toisensa jälkeen nousevat esille.

DC: Joo yksi ehkä legendaarisimmasta.. Tätä on myös aika paljon mainoksissa käytetty...


MM: PMMP:n Kesäkaverit taitaa olla tämän levyn uusin biisi. Ehdottomasti kotimaisten modernien kesäbiisien kärkeä. Biisi tiivistää jotain olennaista kesäisestä huolettomuudesta. Siitä, mitä kesä parhaimmillaan on.


DC: 80-luvun PMMP Ilona lauloi vähän erilaisista kavereista?


MM: No, Kesäpano on tietty ihan klassikko ja jollain tavalla edelleen ihan relevantti kesäbiisi, mutta enpä lähtisi muuten bändejä vertaamaan. Sinänsä mielenkiintoista, että PMMP:n eka hittihän oli puhdas kesähitti, mutta Rusketusraitojen jälkeen bändi on tehnyt useampiakin toimivampia kesäbiisejä, Matkalaulukaan ei toimi huonosti kesässä.



MM: Reggaeta mahtui levylle enemmänkin. 10cc Dreadlock Holiday...

DC: Reggea kuuluu yksinkertaisesti kesää. 10cc:tä on tullut veivattua kiitettävästi Zoomin taajuudellakin.

MM: Mutta hei, I don't like reggae. I LOVE IT.

DC: Oh no...


MM: Lämmin kesäpäivämme alkaa kääntyä iltaan. On siis aika suunnata vesistön läheisyyteen. J. Karjalaisen Oi mikä ihana ilta on jokaisen romantikon kesävalinta.

DC: En muista tarkkaa vuotta, mutta yksi kesä tuli tsekattua Jukka ihan tanssilavoilla ja kyllähän kyseinen veisu kolahti. Varsinkin kun oli kuuma kesäilta ja tytöt villisti pyörivät kesämekoissaan.


MM: Meikä taas muistaa DBTL:n 1998, jolloin näin Jukan Electric Saunan kanssa. Tuota biisiä ei silloin kuulunut, mutta yhden mukavan tytön kyllä tapasin tuona iltana. Ne jotenkin linkittyivät isosti yhteen. Karjalaiseltahan olisi myös voinut ottaa muutakin, esim. Humanoidien järvi on kuumassa laiskuudessaan ylittämätön.

MM: Kun tähän tyttö-teemaan nyt päästiin, niin Bob Segerin Night Moves on huima veto.


MM: Sitten kun ilta on pimennyt, on aika kaivaa Neil Youngin Harvest Moon esiin. Oikeastaan koko levy on silkkaa elokuun sametin pehmeää yötä.


DC: Seuraavana päivänä alkaa taas Racing In The Street?


MM: Olihan se pakollinen Bruce napata tähänkin. Summer is here and the time is right... Mitä muuta tarvitsee sanoa?

DC: Hyvää kesää kaikille Rock Cityn lukijoille! Ny rillataan! Se on pitkä kuuma kesä.


4 kommenttia:

  1. Olipa kerran Anna matkalla Ivalosta Kuopioon joskus vuonna kaksituhatta ja seitsemän. Huonosti ilmastoidun bussin radiosta kuului kappale, joka vetosi tähän Matti Johannes Koivusta tykkäilevään tyttöön. Mutta pahus! Hän ei koskaan saanut selville, mikä kappale oli kyseessä. Kännykän tekstiviestimuistiin jäivät vain sanat "...aurinkoon. KUN LÄMMIN OOOOON."

    Sitten vuonna kaksituhatta ja kymmenen Anna kuuli kappaleen alkuperäisversion. Yhdessä tämän ja vihjelyriikoiden avulla hän löysi etsimänsä: Johnnyn Iltapäivää.

    Ehdoton kesäbiisi.

    http://www.youtube.com/watch?v=bCMnzY-bPVk

    VastaaPoista
  2. Onnittelut löydöksestä. Samassa genressä Lasse Mårtensonin Laiskotellen toimii yllättävän hyvin:

    http://www.youtube.com/watch?v=CAeJeSvezKk

    Ja löytyyhän 60-luvun käännösbiiseistä vaikka mitä helmiä. Esimerkiksi nyt vaikka Raittisen Jussin Kesäduuniblues, joka on kiistaton klassikko.. "eipä ei pilvijuhliin meidän poikaa päästetääkään ei"

    http://www.youtube.com/watch?v=KQVcFdlsIuk

    VastaaPoista
  3. Suomalaisista old school -kesäbiiseistä Timo Jämsenin Yyterin twist on aivan helmi.

    Versio ei tuossa ole maailman paras mutta studioversio on mainio. Sympaattinen jannu Helsingistä, joka hävisi Suomen rock-kuninkuuden 1961 vain niukasti Pekka Loukialalle. Vapaa-aikanaan harjoitti mm. katutappelijan uraa, otti muistaakseni puukkoakin nuorna miesnä kertaalleen todella vaarallisesti.

    Jämsenin, Johnnyn, Loukialan et al hengessä Tehosekoitin on tehnyt sekin ihmeitä. Asfaltti polttaa jos joku on ikuisuusarvoja sisältävä kesähitti Suomessa ja kuuluu tälle listalle.

    SIG:n Viipuri-pop olisi tässä genressä hyvä ehdokas myös mutta en löytänyt tuubista linkkiä, plääh.

    VastaaPoista
  4. Asfaltti polttaa on tosiaan mainio. Sitähän äänestetään "vanhakantaisuudestaan" huolimatta suht kärkeen aina, kun parhaita suomalaisia kesäbiisejä valitaan.

    Onhan näitä kotimaisiakin päteviä kesäbiisejä paljon (enkä nyt välttämättä tarkoita Mamban Vielä on kesää jäljellä tai Länän Kesällä kaikki on toisin -renkutuksia). Pitänee paneutua niihin hyviin tässä jossain välissä.

    VastaaPoista