tiistai 27. heinäkuuta 2010

Klassikko: 2000: Ryan Adams - Heartbreaker


2000-luvun alussa Ryan Adams ponnahti Jenkkien uudeksi singer-songwriter-jumalaksi. Perinteisen laulaja-lauluntekijämusiikin lisäksi hän on monipuolisella urallaan tehnyt mm. countrya, punkkia ja metallia. Yleensä Adams lokeroidaan alternative countryksi tai americanaksi.

Adams on eräs tämän vuosituhannen tuotteliaimmista lauluntekijöistä. Omissa nimissään hän on 2000-luvulla julkaissut pitkälle toistakymmentä albumia ja pelkkinä nettiversioina muutamia levyjä. Lisäksi hän on julkaissut eri pseudonyymeilla mm. punkkia (The Finger yhdessä Jesse Malinin kanssa) ja death metal parodiaa(Werewolph), tuottanut mm. Jesse Malinin ja Willie Nelsonin albumeita sekä vieraillut useilla levyillä. Julkaistujen materiaalien lisäksi miehen huhutaan tehneen lukuisia julkaisemattomia levyjä valmiiksi. Adams levytystahtia onkin usein verrattu Neil Youngin vastaavaan.



Tuotteliaisuuden kääntöpuolena on levytysten epätasainen laatu. Adams on kiistatta äärimmäisen lahjakas lauluntekijä, mutta nopeasti tehdyt ja julkaistut levyt ovat jääneet useimmiten epätasaisiksi kokonaisuuksiksi. Joukkoon toki mahtuu nerokkaita levyjä (Heartbreaker, 2001 julkaistu Gold sekä 2003 julkaistut EP:t Love Is Hell 1&2), mutta pienellä maltilla Adamsilla olisi kyky julkaista pelkästään timanttista materiaalia.



Toki epätasaiseen laatuun yhtenä syynä on myös Adamsin huume, alkoholi ja lääkeriippuvuus. 2006 hänen onnistui vieroittautua valiumterapian avulla.

Ilmeisten kykyjensä, mutta keskinkertaisen katalogin vuoksi Adams onkin saanut melkoisen tuhlaajapojan maineen. Vuosituhannen alussa hänen jalkojensa juuressa oli niin kriitikot, yleisö kuin kollegatkin Elton Johnista alkaen. Sädekehä kuitenkin on murentunut ajan kuluessa epätasaisen tuotannon ja Adamsin hankalan persoonallisuuden takia.

Malttamattomuuteen yksi syy lienee Adamsin Neil Young -fanitus. Hän on usein kertonut haluavansa luoda samanlaisen uran kuin Young, joka tekee mitä haluaa muotivirtauksista pätkääkään välittämättä.

David Ryan Adams syntyi syyskuun 21. päivä 1974 Jacksonvillessä Pohjois-Carolinassa. Adamsin ensimmäinen kosketus kirjoittamiseen oli isoäidin kirjoituskoneella alle kymmenen vanhana kirjoitetut tarinat ja runot. Hän ihaili suunnattomasti mm. Edgar Alan Poeta sekä Jack Kerouacia.

15-vuotiaana hän alkoi kirjoittaa järjestelmällisemmin lauluja ja perusti ensimmäisen bändinsä The Patty Dyke Syndrome. Bändi herätti kotikaupungissaan huomiota ja Adams toivoi suosion kasvun jatkuvan, kun hän muutaman vuoden päästä muutti Raleighiin.



Toisin kuitenkin kävi. PDS:n lupaavasti käynnistynyt ura tyrehtyi ja niinpä bändi hajosi. Osasyynä oli myös Adamsin halu tehdä PDS:ää melodisempaa musiikkia.

Adams perusti alt.countrybändi Whiskeytownin. Esimerkiksi Gram Parsonsin suuntaan kumartava yhtye julkaisi kolme varsinaista levyä, joista viimeisimmän tosin postuumisti vasta vuonna 2001. Whiskeytown saavutti 90-luvun lopulla countrypiireissä yleisöä ja siitä oltiin leipomassa alt.countryn Nirvanaa. Bändi kuitenkin hajosi kuitenkin ennen vuosituhannen vaihdetta ja Adams jatkoi musiikillista matkaansa.



Soolodebyytti Heartbreaker ilmestyi 2000. Perusvireeltään alakuloinen levy on kokonaisuutena eräs Adamsin uran yhtenäisimmistä levyistä. Toisaalta kaihoisissa rakkaustarinoissa on yleensä pieni kultareunus jollaista Whiskeytownin materiaalissa harvemmin oli. Rauhallisia rakkauslauluja rytmittää pari roimempaa menopalaa kuten To Be Young (Is To Be Sad, Is To Be High) ja Shakedown On The 9th Street.



2000-luvun alun Heartbreaker ja Gold nostivat Adamsin uuden amerikkalaisen lauluntekijäsukupolven kärkinimeksi. Näiden jälkeen mieheen kohdistuneet kovat odotukset ovat jääneet lunastamatta. Monet kriitikot ovatkin myöhemmin syyttäneet Adamsia vain halvaksi kopioijaksi, joka tekee pastisseja rakastamastaan musiikista. Vaikutteet ovat kiistatta Adamsin musiikissa usein selvästi esillä. Se onkin sitten näkökulmakysymys, onko vaikutteiden bongaaminen ärsyttävää vai hauskaa hupia.

Goldin avausraita New York New York oli omiaan nostamaan Adamsin suosiota ja se otettiinkin syyskuun 11. päivän terrori-iskujen jälkeen yhdeksi virallisista hengenkohotusbiiseistä. Biisin musiikkivideo on muuten viimeinen musiikkivideo, jolla kaksoistornit näkyvät. Video kuvattiin vain muutama päivä ennen terrori-iskua.



2004 muutaman soololevyn jälkeen Adams kokosi ympärilleen jälleen bändin, joka sai nimekseen Cardinals. Perinnetietoista countrylla maustettua rockia soittava bändi teki muutaman hyvän levyn, kunnes Adams yllättäen ilmoitti 2008 lopettavansa musiikin tekemisen ja keskittyvänsä romaanien kirjoittamiseen.

Adams on ehtinyt julkaista kaksi kirjaa, mutta musiikkiurakaan ei varsinaisesti ole ollut jäissä, vaikka omalla nimellään mies ei olekaan julkaissut musiikkia. Hän on mm. vieraillut Cowboy Junkiesien levyllä, työstänyt Aussilaulajatar Krista Polveren levyä ja julkaissut biisejä pseudonyymien Warewolph, Sleazy Handshake ja Orion alla.





Taannoin Adams ilmoitti Facebookissa työstävänsä myös omalla nimellään uutta materiaalia, jonka pitäisi tulla ulos ensi vuoden puolella. Adams on myös vihjaillut julkaisevansa aiemmin julkaisematta jääneitä levyjään ja kasaavansa Whiskeytownin uudelleen. Se siitä musiikkiuran lopettamisesta...

1 kommentti:

  1. Hirmu tylsää: mun päivän aihe oli omistettu Ryanille, en nyt viitsi sit enää :) Tosin Love is Hell -levyyn keskittyen. Mutta silti. Se jääköön jonkin sadepäivän varalle. Ryan Adams on kyllä ihan henkilökohtaisia suosikkeja. Tykkään just tuon Neil Young -henkisen meininginkin takia. Ja onhan Adams aika velho biisintekijä.

    VastaaPoista