perjantai 2. heinäkuuta 2010

Klassikko: 1983: Dio - Holy Diver


Toukokuun puolessa välissä kuollut Ronnie James Dio oli yksi kaikkien aikojen legendaarisimpia hevilaulajia. Pitkän uransa aikana hevin pikkujättiläinen ehti olla niin Rainbow'n, Black Sabbathin kuin omaa nimeäänkin kantavan yhtyeen johtohahmona.

Laulaja syntyi heinäkuussa 1942 Portsmouthissa New Hampshiressa ja sai nimen Ronald James Padavona. Hänen vanhempansa olivat italialaistaustaisia ja poika jäi perheen ainoaksi lapseksi.

Nuorena Dio soitti trumpettia ja levytti jopa useiden paikallisten rockabilly-bändien kanssa. Hän myös opetteli soittamaan bassoa nuorella iällä. Highschoolissa Dio liittyi bändiin nimeltä The Vegas Kings. Diosta tuli bändin johtohahmo ja pian he vaihtoivat nimensä Ronnie&The Redcapsiksi. Bändin ensimmäinen julkaistu levytys oli vuoden 1958 Lover.



Dio oli jo nuorena monipuolinen ja lahjakas muusikko. Hänelle tarjottiin stipendiä Juilliardin legendaariseen musiikkikouluun. Se jäi kuitenkin lunastamatta, koska Dio halusi käyttää kaiken energiansa rockuraan. Hän myös kertoi myöhemmin haastatteluissa, ettei koskaan erityisesti sopeutunut New Yorkiin.

Padavonasta tuli Dio 60-luvun alussa. Dio lainasi taiteilijanimensä mafiapomo Johnny Diolta.

Dio nousi heavybändien tietoisuuteen 70-luvun taitteessa, kun Dion silloinen bändi Elf pääsi Deep Purplen kiertueen lämppäriksi. Dion laulu teki vaikutuksen Purple-kitaristi Ritchie Blackmoreen. Kun kitaristi sitten lähti Deep Purplesta, hän otti yhteyttä Elfiin ja keitoksesta syntyi Rainbow.

Dio teki kolme levyä Rainbow'n kanssa suurimpina virstanpylväänä vuoden 1976 Rising sekä -78 ilmestynyt Long Live Rock'n'roll. Molemmilla on lukuisia hevin kiistattomiin klassikoihin luettavia biisejä.



Yhteistyö Blackmoren kanssa kuitenkin päättyi 70-luvun lopulla, koska Ritchie halusi viedä Rainbow'ta kaupallisempaan suuntaan. Diolla oli muita suunnitelmia.

Dion suunnaksi tuli Black Sabbath, jonka laulajana hän korvasi Ozzy Osbournen. Vuoden 1980 Heaven And Hell olikin valtaisa menestys, joka palautti Black Sabbathin jälleen uskottavaksi hevijyräksi.



Vuoden 1981 Mob Rulesille Sabbathin rumpaliksi vaihtui Vinny Appice, josta tuli Dion läheisin bändikaveri. Mob Rules ei ollut Heaven Hellin kaltainen hitti, mutta myi silti varsin kelvollisesti.

Tämän jälkeen Dio ja Vinny lähtivät bändistä, koska bändin henkilökemiat olivat tulehtuneet. Lopullinen niitti erolle oli livelevyn Live Evil miksauksesta syntyneet erimielisyydet.

Ronnie ja Vinny perustivat lähtönsä jälkeen Dion. Bändiin valikoitui heidän lisäkseen kitaristiksi Vivian Campbell, joka löytyi Ronnien ja Vinnyn Lontooseen suuntautuneen kitaristin etsintä reissun seurauksena. Basistiksi napattiin Rainbow'n ajoista Dion tuntenut Jimmy Bain.

Holy Diver oli uuden kokoonpanon debyytti. Nimiraita oli levyn ensimmäinen single ja siitä tuli Dion todellinen anthem ja heviklassikko. Sitä on myös coveroitu useiden artistien toimesta.



Myös levyn kannesta tuli yksi ikonisimmista hevilevyn kansista. Se herätti paheksuntaa, koska kuvaa tulkittiin, että paholaishahmo, bändin maskotti Murray, on tappamassa pappia. Dio itse totesi, että asia voi olla myös toisin päin. Dion mukaan kannen sanoma on, ettei "kirjaa saa tuomita kannen perusteella", eli sisin on tärkein asiasta riippumatta.

Holy Diver oli valtava hitti ja se on yksi kaikkien aikojen suosituimmista hevilevyistä.

Myös sitä seuranneet levyt The Last In Lane (1984) ja Sacred Heart (1985) olivat suosittuja, mutta eivät yltäneet suosiossa eivätkä laadussa debyytin tasolle.

Näiden levyjen jälkeen Campbell lähti bändistä liittyäkseen Whitesnakeen ja vuoden 1987 Dream Evilillä soittaakin Craig Goldy. Dream Evil oli jälleen askel parempaan, mutta se jäi Goldyn ainoaksi Dio-levyksi. Kitaristi lähti pian levyn ilmestymisen jälkeen soolouralle. Tämän jälkeen myös muut Dion jäsenet vaihtuivat.

Dio julkaisi kaikkiaan kymmenen albumia vuoteen 2004 asti. Vaikka levyt olivat tasaisen suosittuja, ei Holy Diverin suosio koskaan uusiutunut. 1990-luvulla kokoonpano Dion ympärillä muuttui tiuhaan tahtiin. 2000 ilmestyneellä Magicalla soittaa Goldy ja Bain. Levyä pidetäänkin Dion comebackina ja se oli suositumpi kuin mikään Dio-levy 80-luvun puolivälin jälkeen.



Kokoonpanomuutokset kuitenkin jatkuivat ja vuonna 2004 Diolle laitettiin piste. Keskeisenä syynä tälle oli, että 80-luvun alun Black Sabbath suunnitteli paluuta Heaven&Hell-nimellä. Bändissä soittivat Dion lisäksi Tony Iommi, Geezer Butler sekä Vinny Appice.

2008 ja 2009 bändi kiersi menestyksellä maailmaa. Se kävi mm. Suomessa Sauna Open Airissa soittamassa. Keväällä 2009 yhtyeeltä tuli ulos levy The Devil You Know. Se jäi kuitenkin kokoonpanon ainoaksi levyksi.

2010 bändin piti kiertää maailmaa Iron Maidenin kanssa, mutta Dion syksyllä 2009 todettu mahasyöpä oli äitynyt niin pahaksi, että kiertue peruttiin. Dio kuoli toukokuun 16. päivä 2010 mahasyövän aiheuttamiin komplikaatioihin.

Heinäkuun 24. päivä High Voltage -festivaaleilla Lontoossa pidetään Dion muistokonsertti, jossa Heaven&Hellin jäsenten kanssa esiintyvät mm. Glen Hugesin kanssa. Konsertin tuotot menevät Dion nimeä kantavalle syöpäsäätiölle. Myös Suomessa on esitetty useita tribuutteja Diolle.



R.I.P.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti