keskiviikko 21. heinäkuuta 2010

Klassikko: 1996: Fun Lovin' Criminals - Come Find Yourself


New Yorkista ponnistava Fun Lovin' Criminals sekoittelee musiikissaan hip-hopia, alternative rockia ja blues-sävyjä. Bändin musiikissa kuulee urbaanin suurkaupungin sykkeen ja FLC on jälleen yksi lenkki siinä New York-bändien listassa, jotka musiikissa kuulee Ison Omenan katujen äänen. Fun Lovin' Criminalsin sanoituksissa käsitellään usein yhteiskunnan varjopuolia kuten huumeita, järjestäytynyttä rikollisuutta, köyhyyttä ja väkivaltaa.

Bändi on pariin otteeseen kolkutellut megasuosion ovia, mutta varsinkin 2000-luvun alun jälkeen FLC on ollut enemmän pienen diggaripiirin juttu. Sekä musiikillisesti että kehitystarinaltaan Fun Lovin' Criminalsilla onkin paljon yhteistä 90-luvun alulla Philadelphiasta lähtöisin olevan G. Love&Special Sauce -ryhmän kanssa.

Bändin perustivat 1993 basisti Fast ja rumpali Steve. He olivat tutustuneet käydessään koulua Syracusessa. Kouluaikoina heillä oli tecnobändi. New Yorkiin muutettuaan he tapasivat kitaristi/laulaja Hueyn ja perustivat FLC:n.

Debyyttilevy Come Find Yourself ilmestyi alkuvuodesta 1996. Levyn myi mukavasti ja varsinkin Scooby Snacks oli iso hitti, jossa käytettiin sampleja mm. Tarantinon leffoista Pulp Fiction ja Reservoir Dogs. Scooby Snacks on edelleen Fun Lovin' Criminalsin suurin hitti.



Se on jopa niin selkeästi bändin tuotannon tunnetuin biisi, että koko bändi olisi helppo tuomita yhden hitin ihmeeksi, eikä sekään mielipide olisi täysin perusteeton. Jotkut pitävätkin bändiä vain huonona Beastie Boys -kopiona.

FLC-debyytin suurin ansio ei olekaan valtaisa hittipotentiaali tai yllätykselliset musiikilliset ratkaisut. Tärkeintä on levyn fiilis. New York on vahvasti läsnä myös biisien sanoituksissa. Enemmän ja vähemmän suoria viittauksia löytyy pitkin levyä. Käsitellyksi tulevat niin yksi kaupungin metrolinjoista (Bombin' The L), Coney Island (Coney Island Girl) kuin Nykissä 1960-luvusta eteenpäin vaikuttanut mafiapomo John Gottikin (King Of New York).



Puolitoistavuotta debyytin jälkeen Fun Lovin' Criminals julkaisi 100% Colombian -levyn. Se ja seuraavana vuonna ilmestynyt fiilistelylevy Mimosa, joka sisälsi uusintaversioita vanhoista biiseistä ja covereita, saivat kriitikoilta debyyttiä suotuisamman vastaanoton varsinkin Euroopassa. Vanhalla mantereella FLC on jostain syystä aina saanut paremman vastaanoton kuin kotimaassaan. Suuria myyntilukua levyt eivät kuitenkaan saavuttanut, vaikka levyt sinänsä kelpo kamaa ovatkin.



2001 bändin Loco-albumi saavutti suurta suosiota Suomessa ja ympäri Eurooppaa Locon biisejä veivattiin radioaalloilla tiuhaan tahtiin. Samaisena vuonna bändi pyörähti myös Turussa DBTL:n pääesiintyjänä. (Ja alle kymmenessä vuodessa DBTL:ssa FLC:sta on tultu Yöhön, Mambaan ja Lauri Tähkään...)

Locon jälkeen Fun Lovin' Criminals on painunut pinnan alle niin meillä kuin muuallakin. Bändi on kuitenkin jatkanut toimintaansa koko 2000-luvun ja julkaissut uutta materiaalia tasaiseen tahtiin. Tuorein levy Classic Fantastic, ilmestyi aiemmin tänä vuonna.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti