maanantai 12. heinäkuuta 2010

Klassikko: 1989: Baaba Maal&Mansour Seck - Djam Leeli


Baaba Maal on eräs Senegalin tunnetuimpia muusikoita yhdessä Youssou N'Dourin kanssa. Maal on koko mantereella varsin arvostettu ja häntä pidetäänkin koko mantereen virallisena äänenä, vaikka länsimaissa N'Dour ehkä onkin tunnetumpi nimi.

Baaba Maal syntyi marraskuussa 1953 Podorissa Senegalissa. Hänen isänsä oli kalastaja, joten myös Baabasta piti tulla kalastaja. Perheellä meni suht mukavasti ja Baaba pärjäsi koulussa, joten vanhemmat suostuivat siihen, että poika aloitti harrastamaan laulua.

Muusikon ura ei kuitenkaan harrastuksesta huolimatta tullut kysymykseen. Vanhemmat halusivat, että poika opiskelisi juristiksi. Baaban ympäristössä kuitenkin soitettiin musiikkia ja laulettiin paljon.



Tilanne muuttui, kun Baaba tapasi vanhemman kitaristin ja runolaulajan Mansour Seckin. Sokeasta kitaristista tuli Baaban mentor.

Kaksikko vietti paljon aikaa 80-luvuilla Pariisissa, jonne miehet suuntasivat vuosikymmenen alussa. Myös Djam Leelii on nauhoitettu Pariisissa. Djam Leelii on nauhoitettu jo 1984, vaikka suuren maailman tietoisuuteen se tuli vasta vuosikymmenen lopussa.

Levyllä laulu ja musiikki sulautuvat yhteen saumattomasti, jossa myös sähkö ja akustisuus lyövät kättä. John Peel vertasi aikanaan Djam Leeliin ensikuulemista samaan kuin kuulisi Muddy Watersia ensimmäistä kertaa.

Levy oli ensimmäinen Maalin levy, joka tuli kansainväliseen tietoisuuteen. Tuon jälkeen Baaba on saavuttanut myös länsimaissa yleisöä ja julkaissut levyjä tasaiseen tahtiin. Varsinkin Djam Leeliin jälkeen julkaistut Baayo, Lam Toro ja Wango ovat keränneet suitsutusta osakseen.



Maal on myös julkaissut viime vuosina musiikkia, mutta se ei ole noussut aivan 90-luvun levyjen tasolle. Maal kuitenkin on eräs Senegalin tärkeimmistä musiikkilähettiläistä. Hän on esiintynyt monien tunnettujen tähtien kanssa ja mm. vuoden 2007 Live Aid -konsertissa sekä vuoden 2010 jalkapallon MM-kisojen virallisella levyllä.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti