maanantai 19. heinäkuuta 2010

Klassikko: 1994: TLC - CrazySexyCool


1990-luvun loppupuoli oli Spice Girlsin, All Saintsin ja Destiny's Childin johdolla (jälleen) tyttöbändien kulta-aikaa. Vuosikymmenen alussa kuitenkin vaikutti TLC, joka oli aikanaan maailman suosituin tyttöbändi. TLC oli myös yksi parhaista tyttöbändeistä ikinä. Musiikin lisäksi ulkoiset seikat, värikkäät esiintymiset ja sopivan seksikäs imago oli tarkkaan mietitty bändin kohdalla. TLC:n menestys tasoitti osaltaan myöhemmin pinnalle ponnistaneiden tyttöyhtyeiden tietä.

Tianne "T-Boz" Watkinsin, Lisa "Left-Eye" Lopesin ja Rozonda "Chili" Thomasin muodostama trio yhdisteli r'n'b:hensa muun muassa soulia, popia ja hip-hopia. Samoista aineksista sekoitti muutamaa vuotta myöhemmin Destiny's Child oman menestysreseptinsä. TLC:n ja Destiny's Childin välille rakennettiinkin mediassa kiivaasti vastakkainasettelua varsinkin 2000-luvun vaihteessa.

Vastakkainasettelun aika oli ohi 2002, kun TLC:n keskeisin hahmo Left-Eye kuoli 30-vuotiaana. Nainen ajoi Hondurasissa rajun autokolarin ja kuoli myöhemmin saamiinsa vammoihin. Lopesin kuoleman jälkeen bändiä ei käytännössä ole ollut, vaikka ajoittain sitä onkin yritetty puhaltaa henkiin.

TLC perustettiin Atlantassa 1991, kun T-Boz ja Left-Eye lähtivät kävelemään silloisesta bändistään. Pian tämän jälkeen he tapasivat Chilin. Kaikki kolme olivat muuttaneet Atlantaan eri puolilta Yhdysvaltoja hieman aiemmin. Hieman tämän jälkeen TLC:n taustajoukkoihin lyöttäytyivät tuottaja Dallas Austin sekä r'n'b-laulaja Pebbles, josta tuli TLC:n manageri.

Taustavoimiensa ansiosta tyttötriosta kiinnostui pian Antonio "L.A." Reid, joka on myöhemmin tuottanut suurta osaa maailman menestyneimmistä naisartisteista (mm. P!nk). TLC kiinnitettiin nopeasti Reidin tuoreeseen La Face-levy-yhtiöön, jonka mies oli perustanut toisen tuottajamogulin Babyfacen kanssa.

TLC:n debyyttialbumi Ooooooohhh... On The TLC Tip ilmestyi 1992. Levy menestyi hyvin ja useampi single päätyi top kymppiin. TLC kiersi myös Amerikkaa pitkällisesti MC Hammerin lämppärinä.

Debyyttisingle Ain't Too Proud To Begin musiikkivideo herätti ilmestyessään huomiota, kun Lopes piti vasemman silmänsä päällä kondomia kampanjoidakseen turvaseksin puolesta. Nykyään video tosin näyttää värikylläisyydessään vain varsin 90-lukulaiselta ja kornilta.



Lopes oli muutenkin kiistanalainen hahmo, jolle sattui ja tapahtui, vaikka eivät muutkaan jäsenet juuri huonommiksi jääneet. Huipulla ollessaan esimerkiksi Lopesin siviilielämän käänteisiin kuuluivat mm. alkoholiongelma, seurustelu jenkkifutistähti Andre Risonin kanssa ja Risonin kartanon polttaminen riidan seurauksena pienenä kostotoimenpiteenä (alunperin Lopes toki vain poltti Risonin pelikenkiä kylpyammeessa, mutta tuli sitten vähän levisi).

1994 TLC julkaisi toisen albuminsa CrazySexyCool, josta tuli bändin suurin menestys. Pelkästään Yhdysvalloissa se myi yli 11 miljoonaa levyä ja voitti Grammyn. Levy oli aiempaa hiotumpi ja kypsempi. Tytöt olivat kasvaneet aikuisiksi ja hyödynsivät seksuaalisuuttaan aiempaa aktiivisemmin.



Vain vuotta myöhemmin bändi kuitenkin teki konkurssin. Suuri syy tälle oli Risonille maksettavat vahingonkorvaukset poltetusta kartanosta. Bändin jäsenet myös väittivät, etteivät olleet saaneet osuuttaan CrazySexyCoolin myyntituloista. Lisäksi bändin toimintaa haittasi Watkinsin sairastama sirppisoluanemia.

Bändi sulkeutui studioon vasta 1997 tekemään uutta albumia, mutta homma ei sujunut ongelmitta. Tuottaja/Chili Thomaksen poikaystävä Dallas Austinilla oli kitkaa Lopesin ja Watkinsin kanssa. Thomas ja Austin olivat vastikään saaneet lapsen ja Dallas halusi saada enemmän rahaa ja vastuuta TLC:n levytysprojektista. Samaan aikaan Left-Eye Lopes valmisteli sooloalbumia ja muillakin oli sivuprojekteja. Thomas mm. näytteli Hav Plenty -elokuvassa. Ei siis ollut ihme, että bändin yllä velloivat hajoamishuhut.

Lopulta albumi saatiin valmiiksi ja FanMail julkaistiin 1999. Se myi kuusi miljoonaa kappaletta ja meni suoraan Billboardin listan kärkeen. Levyllä kireä ilmapiiri ei kuulu ja se onkin lähes yhtä vahva kuin CrazySexyCool. FanMaililta löytyy mm. TLC:n suurimpiin hitteihin kuuluvat No Scrubs ja Unpretty.



Kuohunta bändin sisällä kuitenkin jatkui. Watkins ja Thomas syyttivät Lopesia itsekkääksi eivätkä pitäneet Left-Eyen sooloalbumisuunnitelmista. Myös Thomas alkoi puuhata soololevyn parissa. Watkins sekä rappari Mack 10 menivät naimisiin ja pari sai lapsen. Bändin tulevaisuus oli varsin epävarma. Kaiken lisäksi Lopes "katosi" viikoksi, kunnes selvisi, että hän oli vain sulkeutunut maailmalta uuden poikaystävän kämpille.

2001 TLC palasi studioon työstämään uutta materiaalia. Lopesin soololevy Supernova sai myös julkaisunsa. Jenkeissä levyä ei kuitenkaan koskaan julkaistu, sillä Arista perääntyi projektista viime hetkellä.



Hän myös suunnitteli uutta sooloalbumia, mutta sitä ei ehditty tehdä ennen Lopesin kuolemaa. Pian Left-Eyen kuoleman jälkeen julkaistiin bändin viimeiseksi jäänyt levy 3D, jonka Watkins ja Thomas viimeistelivät kahdestaan.

Watkins ja Thomas ovat tämänkin jälkeen tehneet ajoittain yhteistyötä omien sooloprojektiensa ohella. 2005 pyöri reality-sarja R U The Girl, jonka voittaja sai levyttää biisin ja esiintyä kertaalleen duon kanssa.

Viime vuoden lopulla Watkins ja Thomas ilmoittivat, että TLC on tekemässä comebackia ja uutta materiaaliakin saattaa olla luvassa "jossain vaiheessa".

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti